Studiedag: BelgiŽ (g)een eiland in de Europese Energie-Unie

  BE   10 maart 2015 Bron: ODE
In BelgiŽ wordt er, zowel in de gewesten als op het federale niveau, gedacht en gepland rond een energiepact. Op zich een hele uitdaging, maar meteen ook een oefening om het Belgische energiebeleid te plaatsen in een Europese context. Daar zijn diverse redenen voor: er is de Europese regelgeving die al heel wat zaken binnen de energiemarkt bepaalt. De marktwerking is voor elektriciteit in realiteit een Centraal-West Europese Markt, met een voortdurende in- en uitvoer en een prijssetting die op deze markt wordt bepaald. Daarnaast is er de fysische interconnectie, waarvan er een groot deel reeds bestaat en functioneert, maar waar ook verder moet aan gebouwd worden om in- en uitvoer, evenwicht en leveringszekerheid te blijven garanderen.

In het kader van een energiepact moet rekening gehouden met de energietransitie die volop bezig is: hernieuwbare energie wordt stilaan de dominante energievorm in de markt, met vele voordelen: bijkomende jobcreatie en kapitaalsinvesteringen in eigen land, milieuwinsten dankzij grotendeels onuitputtelijke en schone energiebronnen, een zeer grote onafhankelijkheid t.o.v. niet-Europese energieleveranciers, Ö
Hernieuwbare energie biedt ook een aantal uitdagingen, zoals de leveringszekerheid bij variabele HE bronnen, zoals zon en wind. Net daar is het van cruciaal belang om dit binnen een ruimer kader aan te pakken; een kader dat juridisch, fysisch en markteconomisch in zeer hoge mate functioneert.

ODE is overtuigd dat een energiepact, waarin HE als voornaamste energiebron van nu en straks, wordt vertaald in een consequent beleid op de diverse niveaus, zich idealiter situeert in een Europese context.

Studiedag: 2 april 2015 - Provinciehuis, Leuven.

Programma:

14u00: Visies
Minister van energie Annemie Turtelboom: naar een interfederaal energiepact Fabio Genoese (CEPS): de Europese marktwerking inzake energie Patrick Laureys (Elia Group): de rol van interconnectie in de Europese marktwerking Antoon Soete (3E): integratie hernieuwbare energie in de Europese markt.

15u30: Paneldebat en interactie met deelnemers
Panelleden: Peter Claes (FEBELIEC), Patrick Laureys (Elia Group) en Jan Turf (ODE) Moderator: Bart Bode (ODE)

16u30: Netwerkdrink

Praktisch

Deelname
Leden ODE: gratis
Niet-leden ODE: 50 euro excl. BTW

Inschrijven
Online inschrijvingsformulier op website van ODE via deze link.
Inschrijven uiterlijk 31 maart 2015

Locatie
Provinciehuis Vlaams-Brabant
AUDITORIUM
Provincieplein 1
3010 LEUVEN

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo