Nieuwbouw

Strakke en duurzame wit/zwart look voor moderne woning

Strakke en duurzame wit/zwart look voor moderne woning
In Oostende waren de eigenaars van deze moderne nieuwbouwwoning sterk betrokken bij het ontwerp. Als combinatie voor de witte sierpleister waren ze daarvoor nog op zoek naar een verticale gevelbekleding. “Als ik er aan terugdenk, zaten in de ‘moodboard’ die we de architect bezorgden een aantal referenties met een strakke zwart/wit combinatie van sierpleisterwerk en schrijnwerk/gevelbekleding,” klinkt het. “En dat leverde wat ons betreft een mooi resultaat op.”

Al snel kwam op het vlak van gevelbekleding de keuze tussen hout of aluminium op de proppen. Maar waar hout het in prijs won van aluminium, waren de eigenaars er vooral sceptisch over dat dat niet egaal zou vergrijzen. De oplossing is dan om het met de regelmaat van de klok te behandelen, maar dat brengt natuurlijk heel wat onderhoud en bijbehorende kosten met zich mee.

Renson - Strakke en duurzame wit/zwart look voor moderne woning
Ook qua duurzaamheid kwam al snel de overtuiging dat voor de lange termijn de aluminium gevelbekleding het veruit haalt van het alternatief in hout. En dus viel de keuze uiteindelijk op Linarte van Renson, die hier in dezelfde kleur als het aluminium schrijnwerk uitgevoerd werd. Met ook de zwarte stopcontacten, videofoon en het buitenkraantje perfect aansluitend op de gevelbekleding ingewerkt, wordt nergens ingeboet aan de strakke look van deze woning. Kwestie van die look & feel ook verder door te trekken, werkte de eigenaar een zelf ontworpen brievenbus in in een tuinmuurtje, dat op zijn beurt ook met de Linarte profielen afgewerkt werd. Twee vliegen in één klap trouwens, dit extra muurtje, want daarin werden tegelijk ook enkele technieken weggewerkt. Zo is in de voortuin zowel van de verluchting voor de kelder als van de elektriciteitstoevoer niets te zien.

Met de verticale Linarte profielen van Renson over de hele gelijkvloerse verdieping doorgetrokken rondom het huis, zit ook de fietsenberging hier in een zelfde jasje. Inclusief toegangsdeur, die daarmee haast onzichtbaar in de met aluminium blokprofielen aangeklede wand ingewerkt zit.

Renson - Strakke en duurzame wit/zwart look voor moderne woning
Naast de voordeur zitten bovendien enkele ledstrips ingewerkt in de verticale gevelbekleding. Die dienen hier ook echt als functionele verlichting en zijn daarmee de enige lichtbron buiten aan de voordeur. “Even dachten we eraan om ook houten inserts in de lamellen te voorzien, maar uiteindelijk kozen we er dan toch voor om het ontwerp sober te houden. Wat we aan de voorkant van de woning wel deden, is de 16 en 30mm diepe ‘Block’-profielen afwisselen. Dat geeft meteen een veel levendiger effect en is qua plaatsing heel makkelijk te realiseren omdat de lamellen individueel met behulp van clips op de horizontale aluminium dragers geplaatst worden. Op de andere kanten van de woning, hielden we het wel op enkel de 16mm diepe profielen, kwestie van de plaatsing niet al te complex te maken.”

“Over het resultaat hebben we niets dan lof,” blikken de bewoners terug op de combinatie sierpleister/aluminium gevelbekleding voor de afwerking van hun woning. “Al zouden we een volgende keer misschien toch een andere kleur overwegen, want op het zwarte aluminium valt stof en vuil wel heel erg snel op. Maar dat geldt natuurlijk zowel voor de gevelbekleding als het schrijnwerk.”


Renson - Strakke en duurzame wit/zwart look voor moderne woning

Ook interessant