Veranda - Overkappingen

Strakke buitenkamer met lamellendak en open haard

Strakke buitenkamer met lamellendak en open haard
Deze witte woning gelegen in een rustige Vlaamse woonwijk biedt een open leefruimte die naadloos overgaat in een strakke buitenkamer. Dankzij de buitenhaard en neerlaatbare zijelementen in de terrasoverkapping hoeven de bewoners de zomer niet langer af te wachten om van kwalitatieve buitenmomenten te kunnen genieten.

Interieurarchitect Kurt Demeulemeester kreeg de opdracht om zowel binnen als buiten meer woonruimte te creëren met aandacht voor openheid en daglicht: ‘De klant had 3 duidelijke doelstellingen met deze verbouwing’, treedt hij in detail: ‘Hij wou meer daglicht binnenhalen, extra ruimte binnen en een overdekte buitenruimte creëren die perfect aansloot bij het interieur.’ Dit realiseerde hij door de leefruimte te vergroten met een aantal extra vierkante meters en door het oude gebogen raam met dakoversteek te vervangen door een nieuw groot schuifraam. Maar het is vooral de kamerbrede wandkast, uit wit en zwartgelakte mdf en voorzien van indirecte ledverlichting, die de leefruimte optisch vergroot.

Het aansluitende terras zag Demeulemeester als verlengstuk van de leefruimte en dat wordt ook volop zo benut door de eigenaars. ‘Ik kreeg heel veel vrijheid voor mijn ontwerp en stelde zelf het aluminium lamellendak voor van Renson. Deze constructie biedt het grote voordeel dat je zelf de lichtinval kunt regelen zowel op het terras als in de woonkamer waar die aan paalt’, aldus Demeulemeester. De ‘Camargue’ terrasoverkapping zorgt ervoor dat het zonlicht met één druk op de knop geregeld wordt. Met gesloten lamellen hoeven de bewoners ook niet langer naar binnen te vluchten bij een spatje regen. De loodrechte positionering van de lamellen op de zuidgerichte achtergevel zorgt ervoor dat ze – waar vroeger een vaste oversteek heel veel licht weg nam – voortaan ook binnenshuis volop van het daglicht blijven genieten. Maar bij te felle zon, bewijst het lamellendak ook zijn nut als zonwering voor de woning.Kurt Demeulemeester werkte een strak concept uit voor dit project waarbij hij de horizontale wit-zwart-belijning van het wandmeubel in de leefruimte laat doorlopen op de ingewerkte wand onder de terrasoverkapping. ‘Ik speelde met het idee om naar analogie met de gashaard binnen een vaste wand in volkern te voorzien waarin een open haard geïntegreerd kon worden,’ legt Demeulemeester uit. ‘Dit voorstel kon onmiddellijk op veel bijval rekenen bij de bouwheer. De buitenhaard van Metalfire is er niet enkel voor de gezelligheid maar doet ook dienst als barbecue. De extra kastruimte naast de open haard is dan weer heel praktisch om alle benodigdheden voor een aperitief of barbecue dicht bij de hand te hebben. De overkapping van Renson was hiervoor de perfecte oplossing omdat die perfect op maat van het terras en de wand kon gemaakt worden.’ Het resultaat werd bij de bewoners op heel veel enthousiasme onthaald.

Een project op maat als dit vraagt natuurlijk om perfect op elkaar afgestemde onderdelen. Al had dat volgens Rimmert Van Maele (Holstra) op zich niet zoveel gevolgen voor de plaatsing van de terrasoverkapping: ‘De wand werd pas geplaatst na de overkapping en dus moest die uiteraard wel specifiek afgestemd zijn op maten van de haardwand. De diepte van de inbouwkasten en haardmodule speelde daarbij een rol, maar tegelijk moest die ook mooi uitgelijnd zijn met het binnenmeubilair. Aan de andere kant waren we dan weer afhankelijk van de vorm van het gebouw. Maar aangezien de Camargue volledig op maat (tot op een mm nauwkeurig) gemaakt kan worden, stelde dit nooit een probleem.’

De twee overblijvende open zijdes van de terrasoverkapping zijn voorzien van screens die neergelaten kunnen worden. Zo wordt een gezellige cocon gecreëerd, beschut tegen zon en/of wind. In combinatie met de dimbare led-verlichting in de lamellen gebruiken de bewoners het terras nu tot ’s avonds laat: ‘We ervaren dat we nu langer buiten kunnen blijven, ook bij mindere weersomstandigheden. De terrasoverkapping is intussen dan ook ons favoriete plekje om in goed gezelschap te genieten van een drankje en een hapje op de barbecue.’