Duurzaam Bouwen

Stijging FSC gecertificeerde houtproducten bij Doe-Het-Zelf

FSC België bekeek het aanbod aan gecertificeerde productreferenties bij de ketens Brico, Gamma en Hubo. Het aanbod aan FSC gelabelde houtproducten bij deze Doe-Het-Zelf ketens in 2014 is duidelijk toegenomen ten opzichte van de voorbije jaren. Blijkbaar kiezen deze ketens in toenemende mate voor een aanbod in gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

FSC België werkt reeds meerdere jaren samen met de belangrijkste spelers in de Belgische Doe-het-zelf zoals de Brico groep, Gamma en Hubo. In het kader van deze samenwerking wordt op regelmatige basis het aanbod aan houtproducten beschikbaar op de winkelvloer in kaart gebracht. Dit onderzoek toont aan dat het aanbod aan gecertificeerde houtproducten, en deze met FSC label in het bijzonder, jaar na jaar verder blijft toenemen.

Gecertificeerd hout hoger op de aankoopagenda

Het belang van gecertificeerd hout heeft bij deze bedrijven duidelijk aan belang gewonnen de afgelopen jaren. Drijvende krachten hiervoor zijn onder andere te vinden in het MVO beleid van de bedrijven, in de toenemende bekendheid van het FSC keurmerk bij de klanten* en het feit dat deze ze onder andere met ecocheques kan betalen.

Evolutie van het aanbod

De eerste stappen met FSC gelabelde producten werden gezet binnen het assortiment van tuinmeubelen. Niet enkel wat tuinmeubelen betreft, maar ook voor allerhande andere tuinhoutproducten (palen, tegels, borders, …) is het aanbod aan FSC gelabelde producten ondertussen zeer breed. En ook bij andere productgroepen, zoals constructiehout (ruw of geschaafd vurenhout), is er FSC gelabeld hout te vinden bij elk van de ketens. Systematisch duiken er bovendien ‘nieuwe’ producten op qua beschikbaarheid met FSC label. Zo is het aanbod aan behangpapier of binnendeuren met FSC keurmerk in 2014 de fase van nicheproduct al ontgroeid.

Toch nog werk aan de winkel

Er blijven echter nog heel wat uitdagingen voor de boeg. Hoewel het aanbod aan gecertificeerde producten in het algemeen sterk blijft toenemen, zijn er nog heel wat producten die geen enkele herkomstgarantie hebben. Zeker voor producten gemaakt in tropisch hardhout kan nog vaak vastgesteld worden dat deze geen zichtbare garanties dragen voor wat betreft een verantwoorde herkomst. Naast het FSC label wordt er soms ook gebruik gemaakt van andere herkomstgaranties, waarbij sommige zich slechts beperkten tot een garantie van legale herkomst.

“Kiezen voor het FSC keurmerk voor producten gemaakt uit tropisch hardhout zal binnen de zeer concurrentiële Doe-het-zelf markt om redenen van beschikbaarheid of prijszetting zeker niet altijd evident zijn”, erkent Bart Holvoet (Directeur FSC België), “maar er is reeds een groeiend aanbod en indien hier in de hele sector aandacht naar zou gaan is een snelle verbetering zeker realistisch”.

Ook interessant