Vastgoed

Stijgende inbraken na bezichtigingen

In het VTM-journaal van zaterdag behandelde de redactie het fenomeen van een stijgend aantal inbraken na kijkdagen voor een te koop gestelde woning. Een van de ondervraagde collega's had het zelfs over vijfvoudig meer inbraken na kijkdagen. Een oplossing hiervoor stelde de VVF-collega is een bezoekbewijs invullen en laten tekenen alvorens de kandidaat-koper toegang te geven tot het pand.

In de uitzending werd aangehaald dat de jongste tijd in bepaalde streken een hoge stijging was van het aantal inbraken in woningen die op een kijkdag toegankelijk gesteld werden voor kandidaat-kopers en dat criminelen hier van gebruik maakten om de woning grondig te inspecteren om bij nacht en ontij of bij afwezigheid van de eigenaars de woning binnen te dringen en het huis waardevolle stukken mee te nemen . Blijkbaar gaat het vooral over kijkdagen waarbij de kandiaat-kopers niet afzonderlijk, maar zonder afspraak kunnen komen kijken.

Het vastgoedevenement dat geen koper wil missen
Op de ERa-website vinden we: "Open Huizen Dag die ERA tweemaal per jaar nationaal organiseert, is een vaste waarde in het Belgische immobiliënlandschap. Op één dag, altijd een zaterdag, wordt door alle ERA-makelaars een zo groot mogelijk vastgoedaanbod te kijk gezet.
Potentiële kopers kunnen één of meerdere woningen bezoeken zonder dat ze een afspraak hoeven te maken. Een unieke succesformule met bewezen verkoopresultaten: voor een kwart van de deelnemende woningen wordt dankzij Open Huizen Dag een koper gevonden!
De Open Huizen Dag zit in de lift en verwelkomt bij elke editie meer deelnemende woningen en alsmaar meer bezoekers. ERA.zet dan ook alles op alles om er een geslaagd evenement van te maken, zoals nationale publiciteit via radiospots, persberichten, website, … Ook de ERA-makelaars leveren extra inspanningen om de actie in hun regio te promoten via mailings, advertenties, huis-aan-huisfolders, enzovoort. Op de dag zelf worden de bezoekers hartelijk ontvangen met een kleine attentie..." Tot zo ver de tekst van de Era-website.

De gelegenheid maakt de dief
Men kan zich de vraag stellen of een dergelijke Open Huizen Dag niet net de gelegenheid is bij uitstek om de minder "bonafide klanten" naar het huis van de klant-verkoper uit te nodigen, de woning grondig te inspecteren op toegankelijkheid en waardevolle stukken of zelfs stiekem de sleutel te kopiëren. Geen wonder dat dan het aantal inbraken spectaculair stijgt. De vraag kan daarbij gesteld worden of de betrokken vastgoedmakelaar hiertegen verzekerd is en zo ja, of de verzekering een dergelijke onachtzaamheid (beroepsfout) gaat dekken. Hoe dan ook zelfs als de diefstal gedekt zou zijn, inbraak blijft inbraak en de verkoper blijft toch met een serieus trauma zitten.

Beter voorkomen dan genezen
De Vlaamse Vastgoedfederatie heeft deze problematiek in een werkgroep besproken en adviseert de collega's elke bezichtiging individueel te begeleiden, er zelf aanwezig te zijn om bovendien zo te kunnen inschatten of de kandidaat-koper ook een echte kandidaat is. Niet alleen is de verkoper hierbij gebaat, ook de koper zit bij zo'n belangrijke beslissing nog met een aantal vragen die deskundig moeten beantwoord worden.

Tip
Het is aan te bevelen om van iedereen die een woning wil gaan bezichtigen vooraf de juiste idenditeit en gegevens te hebben en bij het bezichtigen de bezoekers zelfs een document, m.n.een bezoekbewijs ter ondertekening voor te leggen. Iemand die bereid is dit bezoekbewijs in te vullen komt achteraf niet terug bij nacht en ontij en bovendien kan men aan de verkoper bewijzen dat het wel degelijk een aangebrachte kandidaatkoper is, zoals voorzien in het nieuwe KB van F. Vandenbossche dat staat aan te komen.

In de nieuwsuitzending van het VTM-journaal van vorige zaterdag, hebben we dit duidelijk geïllustreerd dat het vooral voor een oudere verkoper een extra veiligheid biedt te weten wie de mensen zijn die hun huis bezoeken. Degene die het documentje weigert in te vullen is geen ernstige kandidaat of is iemand die toch maar probeert de vastgoedmakelaar achteraf te belazeren.
Kandidaat kopers individueel begeleiden vraagt misschien wat meer werk, maar dat meer werk is beslist op diverse vlakken lonend!

Collega's die een dergelijk model willen toegestuurd krijgen met de nodige begeleidende commentaar, kunnen dit aanvragen via e-mail info@vvf.be.