Energie

Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Starter dubbel gestraft door energiemarkt
Het eind van de energiecrisis is nog lang niet in zicht. De energietarieven zijn momenteel ongekend hoog en blijven onstuimig. Het zijn barre tijden voor (bijna) alle huishoudens in Nederland, maar uit een marktanalyse* van vergelijkingssite Easyswitch.nl blijkt dat vooral starters** op de woningmarkt de dupe zijn van de crisis op de energiemarkt.

Nederlandse starters die binnenkort naar een nieuwe woning verhuizen en hiervoor een gloednieuw energiecontract moeten afsluiten staan namelijk voor een behoorlijke uitdaging. Het aanbod is schaars, vaste energiecontracten zijn voorlopig van de baan en de tarieven van variabele contracten zijn torenhoog. Kortom: zij betalen extra hoge energietarieven in vergelijking met Nederlanders die momenteel al een energiecontract hebben afgesloten voor hun woning.

Tom Schlagwein, energie-expert bij Easyswitch.nl, legt uit hoe dit verschil ontstaat: “Sinds de oorlog in Oekraïne stijgen de gasprijzen enorm. Het inkopen van gas is voor energieleveranciers momenteel heel duur. Voor starters is dit slecht nieuws, want zij betalen voor een nieuw energiecontract echt de hoofdprijs. Klanten die al een contract hebben zijn doorgaans veel goedkoper uit. Voor hen is destijds gas ingekocht op de markt toen deze veel goedkoper was.”


Alleenstaanden de pineut, hoofdprijs voor ‘karakteristieke jaren ‘30’ woningen

Maar hoe groot is dit verschil? Easyswitch.nl dook in verschillende scenario’s (o.a. samenstelling van het huishouden, energieverbruik en type woning) en concludeerde dat nieuwe energiecontracten voor starters momenteel beginnen vanaf 1400 euro per jaar, terwijl bestaande klanten tot wel de helft minder betalen. Zo betaalt een alleenstaande starter in een nieuwbouwwoning met stadsverwarming gemiddeld 1427 euro voor een nieuw energiecontract terwijl een alleenstaande met een bestaand energiecontract ‘slechts’ 664 euro betaalt: een verschil van ruim €750.

Ook startende stellen of gezinnen die naar een nieuwbouwwoning verhuizen moeten flink in de buidel tasten, maar kunnen de energierekening gelukkig delen, en betalen al snel minimaal 1200 euro per jaar meer dan ‘blijven zitters’. Zelfs als hun woning goed geïsoleerd is en voorzien van stadsverwarming. Zij komen er overigens nog ‘goed’ vanaf, want stellen of gezinnen die verhuizen naar een populaire jaren ’30 woning betalen de hoofdprijs voor het afsluiten van een gloednieuw energiecontract. In de huidige energiemarkt betalen zij maar liefst zo’n 11.000 euro per jaar voor een nieuw contract terwijl huidige bewoners van dergelijke woningen gemiddeld 4800 euro kwijt zijn: een verschil van ruim €6000.

“Starters hebben nu een groot probleem. Dit probleem is nog groter als je een gasaansluiting hebt en geen stadsverwarming of zonnepanelen. We zien inmiddels prijzen van 4,50 euro per kuub gas (m3). Je kunt als starter zo 500 euro aan vaste lasten per maand extra verwachten. Starters worden extra hard getroffen, omdat de wooncrisis en de energiecrisis op een heel vervelend punt samen komen voor deze groep mensen”, aldus Schlagwein.
Verminderen energieverbruik belangrijkste hulpmiddel

Starters die net een nieuw energiecontract hebben afgesloten en vrezen voor hun energierekening kunnen, om direct kosten te besparen, volgens Easyswitch.nl het beste investeren in middelen die helpen bij het verminderen van energieverbruik: “Bijvoorbeeld door een subsidie bij de overheid aan te vragen voor het verduurzamen van een woning en zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Zo betaalt een startend huishouden in een goed geïsoleerde (nieuwbouw)woning voorzien van zonnepanelen zo’n 1725 euro per jaar en bespaart hiermee al gauw €1000 op hun energierekening in vergelijking met huishoudens zonder zonnepanelen. Er zijn ook andere hulpmiddelen, zoals tochtstrips of radiatorfolie, maar op dit moment is de goedkoopste kuub gas degene die je niet verbruikt”, sluit Schlagwein af.

Voor meer bespaartips en adviezen over hoe je tijdens de energiecrisis zo goed(koop) mogelijk een energiecontract kan afsluiten lees je in dit artikel.
Ook interessant