Nieuwbouw

Start nieuwe publiek-private samenwerking CBO voor 90 miljoen euro

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) lanceert een nieuwe publiek-private samenwerkingsprocedure CBO voor 90 miljoen euro: 60 miljoen euro voor huurwoningen en 30 miljoen euro voor koopwoningen. Via CBO wil de VMSW private ontwikkelaars stimuleren om sociale woningen te bouwen. De vorige CBO nr.9 uit 2014 brak alle records: de VMSW ontving in de eerste fase 35 sitevoorstellen (tegenover 12 in 2013). Het budget van 60 miljoen euro kon in de tweede fase dan ook volledig gereserveerd worden. Een ongelooflijk succes, want de VMSW had het budget voor CBO nr.9 opgetrokken van 25 naar 60 miljoen euro voor huurwoningen.

De VMSW hoopt opnieuw op een even succesvolle editie. Daarom behoudt de VMSW het budget van 60 miljoen euro voor huurwoningen. Het budget voor koopwoningen is nu ook vastgelegd op een ruime 30 miljoen euro.

CBO toegelicht

CBO is een jaarlijkse oproep aan bouwpromotoren, aannemers en ontwikkelaars om een totaalproject voor te stellen. Geïnteresseerden staan in voor het grondaanbod, het ontwerp en de bouw van de sociale woningen. Ze kunnen voorstellen indienen op locaties in heel Vlaanderen. Voor deze CBO-procedure stelden 65 van de 100 sociale huisvestingsmaatschappijen (delen van) hun werkgebied ter beschikking.
De procedure bestaat uit drie fasen. Hierdoor kunnen deelnemers de kosten spreiden over de verschillende fases. De drie fases zijn:
  1. Kandidatuurstelling en indiening van een sitevoorstel dat voldoet aan de eisen van de VMSW.
  2. Indiening van een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, de grondprijs en de bouwprijs.
  3. Een onderhandelingsprocedure over de kostprijs met daarna de opmaak van het uitvoeringsdossier. Als dat is goedgekeurd, verkoopt de ontwikkelaar de grond aan de sociale huisvestingsmaatschappij en sluit deze de opdracht.

Sitevoorstel indienen tegen 14 januari 2016

CBO nr.10 werd op 30 oktober 2015 gepubliceerd. Ontwikkelaars hebben tot 14 januari 2016 tijd om een sitevoorstel in te dienen. Als het sitevoorstel goedgekeurd wordt, worden de verdere voorbereidingen in 2016 getroffen. De start van de bouwwerken is voorzien in het voorjaar van 2017.

Meer informatie staat op www.vmsw.be

Ook interessant