Vastgoed

Wat zijn de voorwaarden voor een sociale lening?

Een woning of appartement kopen: het vraagt een serieuze investering waarvoor je een lening zal moeten aangaan. Goedkoop is zo een lening echter niet, en banken zijn steeds strenger naar het goedkeuren van leningen toe. Heb je een beperkt inkomen maar wil je toch een hypothecaire lening aangaan? Dan heb je mogelijk recht op een sociale lening. We zetten de voorwaarden even op een rijtje!

Wat is een sociale lening?

Een sociale lening is een lening die wordt aangeboden door het VWF (Vlaams Woningfonds) of door de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen). De rentevoet van een sociale lening ligt een stuk lager dan de rentevoet van een klassieke lening, en op de notariskosten na moet je geen eigen kapitaal inbrengen.

Deze leningen worden gesubsidieerd door de overheid. Er gelden dus strenge voorwaarden aan het toekennen van de lening: enkel wie een beperkt inkomen heeft en een woning met een beperkte waarde koopt, komt in aanmerking.

Sociale lening: dit zijn de voorwaarden

Je kan een sociale lening aanvragen zowel voor de aankoop van een sociale woning als voor de aankoop van een woning of appartement in het Vlaamse Gewest. Ook voor renovatiewerken kom je mogelijk in aanmerking voor een sociale lening. Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Het belastbaar inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet mag niet lager zijn dan 9.999 euro en niet hoger dan het vastgestelde maximum. Dat maximum is afhankelijk van de gezinssamenstelling en van de ligging van de woning of het appartement. Voor een alleenstaande zonder persoon ten laste ligt het maximum belastbaar inkomen bijvoorbeeld op 35.767 euro. Een volledig overzicht vind je op de website van de VMSW.
  • De woning of het appartement moet in het Vlaams Gewest gelegen zijn, moet voornamelijk bestemd zijn voor bewoning (en dus niet voor handelsdoeleinden) en mag een bepaalde verkoopwaarde niet overschrijven. Ook die maximale verkoopwaarde vind je op de website van de VMSW.
  • Tot slot moet je kunnen aantonen dat je een maandelijks inkomen hebt dat voldoende hoog is om de lening af te betalen en mag je geen andere woning of bouwgrond bezitten.

Hoe moet je je sociale lening aanvragen?

Je kan je sociale lening zowel bij het Vlaams Woningfonds als bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen aanvragen; beide instellingen hanteren dezelfde voorwaarden. Nadat je jezelf ervan hebt verzekerd dat je voldoet aan de voorwaarden, maak je een afspraak in een kantoor bij jou in de buurt. Zij maken vervolgens een dossier op en zullen je laten weten wanneer dit wordt goedgekeurd. Denk eraan dat je zelf nog enkele bijkomende kosten moet betalen, zoals de notariskosten en de dossierkosten.

Ook interessant