Architectuur

Start constructie Grand Stade in Bordeaux

Bijna twee jaar na de onthulling van het ontwerp voor het nieuwe Grand Stade de Bordeaux, ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron, is de bouw ervan begonnen. Omringd door een park zullen bezoekers in de toekomst door een woud van kolommen het stadion kunnen betreden.Het stadion zal 43.000 plaatsen bevatten en moet binnen de twee jaar worden voltooid. Op die manier wordt het een van de paradepaardjes tijdens het voetbalkampioenschap Euro 2016 van gastland Frankrijk.

Stadion architectuur
Herzog & de Meuron heeft met het ontwerp voor het stadion in Bordeaux een nieuwe architectuur willen bereiken. Door de vorm en het contrast tussen de lichte en open structuur en de vorm hebben ze een architectuur gecreëerd die past in het landschap van Bordeaux. In deze nieuwe stadionarchitectuur combineert het architectenbureau drie constructieve elementen; de ‘bowl’ die de spelers en de toeschouwers huisvest, de ‘concourse’ die als transitie element wordt gebruikt tussen het speelveld en de omgeving buiten het stadion en ten slotte de uitstraling van het gebouw. Herzog & de Meuron heeft deze drie elementen gecombineerd tot een ontwerp specifiek voor deze locatie.

De ‘bowl’ bevat het speelveld en de omringende tribunes. Deze zijn zo ontworpen dat alle toeschouwers optimaal zicht hebben op het veld. Het stadion rust op een compact volume dat de overige programmatische functies bevat. Dit alles wordt begrensd door een elegant dak dat met zijn abstracte rechthoekige vorm een antwoord biedt aan het omringende landschap en de bezoekersstromen. Het dak is zo geconstrueerd dat de blik van de toeschouwers naar het speelveld wordt geleid terwijl daglicht het stadion kan binnendringen. Het dak wordt ondersteund door een woud van kolommen waar een lint van winkeltjes, eettentjes en toiletten gesitueerd is.

Lees verder op Architectura

Ook interessant