Bedrijfsnieuws

Solarwatt realiseert grootste productielijn voor glas-glas zonnepanelen in Europa

Solarwatt realiseert grootste productielijn voor glas-glas zonnepanelen in Europa
De nieuwe productielijn van Solarwatt glas-glas pv-panelen
Solarwatt heeft op 23 september een nieuwe productielijn voor hoogwaardige glas-glas zonnepanelen in gebruik genomen. Hiermee verdubbelt zij haar productiecapaciteit en is Solarwatt de grootste Europese producent van glas-glas zonnepanelen (500 MWp). Ook startte het bedrijf onlangs twee productielijnen van batterijen, die zij in samenwerking met BMW Group heeft ontwikkeld. Met een totaalinvestering van € 35 miljoen geeft Solarwatt zichzelf én de Europese pv-industrie een enorme boost.

Solarwatt investeert tot 2032 circa 100 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Dat is inclusief de drie nieuwe productielijnen in Dresden. “Wij zijn de enige Europese leverancier die alle componenten van een pv-systemen zelf én centraal produceert”, zegt Erik de Leeuw, general manager bij Solarwatt B.V. De pionier wil een sleutelrol in de energietransitie blijven spelen. Daarom opent minister-president van deelstaat Saksen Michael Kretschmer op 23 september de nieuwe productielijn voor zonnepanelen. De nieuwe fabriek heeft een vloeroppervlak van circa 3.500 m2 en een productiecapaciteit van 300 MWp per jaar (twee zonnepanelen per minuut). “Dat is voldoende om 1 miljoen zonnepanelen per jaar te produceren waarmee 80.000 huishoudens volledig van groene energie kunnen worden voorzien.”

Solarwatt realiseert grootste productielijn voor glas-glas zonnepanelen in Europa
Hoofdkantoor van Solarwatt in Dresden

Voor en door Europa

Solarwatt heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Zo vindt de productie in Dresden volledig plaats met schone, zelf opgewekte energie. Daarnaast is haar centrale geografische ligging ook in logistiek opzicht heel duurzaam. Het bedrijf verwerkt namelijk hoofdzakelijk materialen van Europees fabrikaat om haar hoge kwaliteit en grote leverbetrouwbaarheid te garanderen. Bovendien kan zij vanuit Dresden afnemers in heel Europa, waaronder Nederland en België, snel beleveren en transportkilometers besparen (CO2-reductie).

Innovatiekracht

De recente Europese Klimaatwet en het alarmerende IPCC-rapport maken fotovoltaïsche toepassingen noodzakelijker dan ooit. Solarwatt ziet dat de Europese vraag naar glas-glas zonnepanelen sterk stijgt. Op de eerste plaats omdat deze zonnepanelen hun rendement veel langer behouden dan traditionele glas-folie zonnepanelen (niet voor niets biedt Solarwatt 30 jaar garantie op product en prestaties). Op de tweede plaats omdat Solarwatt voortdurend innoveert en investeert om de energieopbrengst van glas-glas zonnepanelen te verhogen. Zo hebben de high-end zonnepanelen die het bedrijf in haar nieuwe fabriek zal produceren veel meer vermogen (375 Wp) dan de bestaande generatie. “De transformatie naar een CO2-neutrale economie is dé grote opdracht van deze tijd. Zonder krachtige en intelligente PV-systemen zal die niet slagen”, aldus De Leeuw.

Solarwatt realiseert grootste productielijn voor glas-glas zonnepanelen in Europa
Een van de twee nieuwe productielijnen voor batterijen

Dertig batterijen per uur

Eerder deze maand nam Solarwatt al twee assemblagelijnen voor batterijsystemen in gebruik. Op een totaal vloeroppervlak van ongeveer 2.500 m2 zal het bedrijf vanaf Q1 2022 elke twee minuten één batterij vervaardigen. Deze nieuwe activiteit is mede mogelijk dankzij de samenwerking met BMW Group, met wie Solarwatt het batterijsysteem heeft ontwikkeld. Solarwatt verwekt originele BMW componenten, zoals de batterijcellen die de autofabrikant ook in haar elektrische auto’s toepast. De batterijpacks voor het energieopslagsysteem worden door Webasto in Bavaria geassembleerd.

Ook interessant