Vastgoed

Sociaal huisvestingsproject Beerse voorbeeld in Noorderkempen

Afgelopen maandag stelde gedeputeerde voor wonen, Bart De Nijn een nieuw project voor sociale huisvesting en zorg voor. Dit deed hij samen met de schepenen Joos De Meyer en Marc Smans van Beerse, en Eddy Gers (voorzitter RvB) en Danny Gladinez (directeur) van de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM): Bouwmaatschappij De Noorder-kempen. De 4 oude rijkswachtwoningen in de Albertstraat en het aanpalende oude politiekantoor zullen in de toekomst een grote gedaanteverwisseling ondergaan. Ze zullen in de Kempen hét voorbeeldproject worden van sociale huisvesting.

De provincie wil een woonbeleid voeren dat gericht is op het realiseren van het grondwettelijk recht op wonen en het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium. Gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor wonen: “Via een aantal voorbeeldprojecten willen we een voortrekkersrol spelen voor toekomstige sociale huisvesting gekoppeld aan levenslang wonen, leegstandbestrijding en energiezuinig verbouwen op wijkniveau. In 2009 kochten we in het stadscentrum van Lier al de voormalige rijkswachtkazerne en het aanpalende politiekantoor aan voor de realisatie van een 30-tal wooneenheden. Voor het jaar 2010 koopt de provincie de gronden en de panden van de rijkswachtwoningen in de Albertstraat in Beerse. De SHM: Bouwmaatschappij de Noorderkempen krijgt ze in erfpacht met als doel op deze plaats een woonproject te realiseren. Hiermee spelen we in op het probleem van leegstand en verkommering én creëren we meteen kwaliteitsvolle bewoning voor specifieke doelgroepen.”

De steun van de provincie is gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Het moet gaan over stads- of dorpskernvernieuwing, ook over renovatie of hernieuwbouw gaan, energiezuinig en duurzaam zijn en ook een sociale invulling bevatten. Het project in Beerse voldoet aan deze voorwaarden.

“De leegstand van de rijkswachtwoningen in het centrum van de gemeente was reeds lang een doorn in het oog van de lokale bevolking” aldus de directeur van De Noorderkempen. “De Bouwmaatschappij deed in het verleden een aantal vergeefse pogingen deze woningen te verwerven. Dankzij het provinciaal initiatief komt eindelijk een oplossing in zicht voor deze locatie. Bovendien biedt dit project een unieke kans op het vlak van energiezuinig bouwen. Dankzij de erfpachtformule moeten wij geen gronden verwerven en kunnen wij verder gaan dan de normering binnen de sector”.

Ook de gemeente Beerse stapt mee in het project door het aansluitende perceel met het oude politiekantoor mee te laten ontwikkelen. “Het ontwikkelen van beide sites is een meerwaarde” vertelt schepen Smans. “We plannen ook de herinrichting van het kruispunt en het laatste gedeelte van de Albertstraat om de afwikkeling van het verkeer op het kruispunt te verbeteren. Dit zal zondermeer een grote bijdrage zijn voor een veiligere schoolomgeving. Daarnaast kan in een latere fase ook het achterliggende binnengebied ontwikkeld worden. Hiervoor zullen wij een Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) opstarten “

Project

Op de percelen van de 4 rijkswachtwoningen worden een 11-tal woongelegenheden (type 2 slaapkamers voor 3 personen) voorzien. Deze kunnen een gevarieerde bewoning krijgen: gezinnen, alleenstaanden, levenslang wonen, begeleid wonen, noodwoning,… Dit zowel in de sector van de sociale woningbouw als in samenwerking met het OCMW. Gelijkvloers leent zich uitstekend voor een meer ‘openbare’ functie (sociaal restaurant, strijkatelier,…) in relatie tot het OCMW. Het bouwvolume dat in de plannen voorzien is, is ongeveer gelijkaardig aan het bestaande bouwvolume.

Het politiecollege regio Turnhout werd snel bereid gevonden te participeren in het project. De bestaande en verouderde politiepost wordt vervangen door nieuwbouw, met respect voor het huidige volume. De Bouwmaatschappij kan op en naast het nieuwe politiekantoor nog een 11-tal appartementen oprichten. De keuze voor koopappartementen valt niet uit te sluiten. Het ganse project krijgt een ondergrondse parkeergarage.

Het project houdt reeds in de ontwerpfase rekening met de toekomstige ontsluiting van het achterliggende binnengebied. De voorziene ontsluiting – een voetgangers/fietsers verbinding – kan tijdelijk als toegang tot een aantal woningen fungeren. De hoofdontsluiting situeert zich in de Yzerstraat.