Vastgoed

Slechts 7% van de bedrijven heeft concreet plan voor terugkeer naar kantoor

Slechts 7% van de bedrijven heeft concreet plan voor terugkeer naar kantoor
Een zeer ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven heeft geen concreet plan voor de terugkeer naar kantoor. Dit is het gevolg van aanhoudende onzekerheid over de wereldwijde pandemie. Slechts 7% heeft een dergelijk plan en 14% heeft helemaal geen plan. Flexibiliteit is de eerste prioriteit bij het ontwikkelen van een toekomstige werkplekstrategie, gevolgd door de werkplekkeuze van medewerkers en de impact op de bedrijfscultuur. Bij hun zoektocht naar het ideale kantoorportfolio - bijvoorbeeld met de juiste mix van flexplekoplossingen en de eigen vaste kantoorruimte - kiezen steeds meer bedrijven voor proactief 'testen en leren'. Het is een aantal van de belangrijkste conclusies van het kwalitatieve onderzoek 'ACT2', dat werd gehouden onder 75 Europese vastgoedmanagers in de techsector, de financiële en juridische sector en de farmaceutische industrie en wordt gepresenteerd door werkplekexperts The Instant Group en MYSS.

The Instant Group richtte in maart 2020 de Agile CRE ThinkTank (ACT) op, waarbij decision makers op het gebied van vastgoed samenkomen om inzichten en ervaringen te delen en best practices rond onroerend goed te verkennen en ontwikkelen in het licht van de wereldwijde pandemie. Onlangs is de tweede ronde interviews - ACT2 - afgerond.

Flexibiliteit is #1 prioriteit in vastgoed

John Duckworth, Executive Director van The Instant Group UK & EMEA: "Dit is een intensieve tijd voor vastgoedmanagers bij bedrijven. Collega's, de top van de onderneming, politici en de pers: zij willen allemaal weten hoe werkplekken in deze nieuwe realiteit moeten worden ingericht en gebruikt. Ons onderzoek geeft inzicht in de ervaringen van vastgoedmanagers en hun organisaties in deze uitdagende tijd." Flexibiliteit is de eerste prioriteit bij het ontwikkelen van een werkplekstrategie om de uitdagingen van de markt na de pandemie te adresseren. Een tweede prioriteit is werkplekkeuze, gevolgd door de bedrijfscultuur. De prioriteiten verschillen per sector. In de tech-industrie komen werkplekkeuze en bedrijfscultuur op de eerste en tweede plaats, gevolgd door flexibiliteit. In de farmaceutische industrie is productiviteit de eerste prioriteit bij het opstellen van de toekomstige werkplekstrategie.

Testen en leren

De meeste bedrijven zijn onzeker over hoe hun werkplekportfolio eruit moet komen te zien. In eerste instantie zorgde dat voor een afwachtende houding, maar steeds meer partijen maken gebruik van het momentum en kiezen voor een proactieve 'test en leer' aanpak. Voor organisaties is dit bovendien een tijd om zich te concentreren op belangrijke thema's als duurzaamheid en welzijn. Eelco Hoet, managing director van MYSS: "Veel vastgoedmanagers kiezen ervoor te experimenteren om te komen tot de beste oplossing op het gebied van werkplekken. Er is veel optimisme en ook het besef dat het anders en uiteindelijk beter kan dan in het recente verleden. Maar om dat te bereiken moet de markt - van verhuurders tot designers - meer mogelijkheden bieden om dit proces effectief te laten zijn. Een belangrijke vraag is: hoe interpreteer je de uitkomsten van testen en experimenteren en hoe voer je de nodige veranderingen vervolgens door? Bedrijven zijn daarbij niet ingericht om de noodzakelijke veranderingen zelf te implementeren of hebben lang geleden al besloten dit aan de markt over te laten. De traditionele oplossingen van vastgoedadviseurs volstaan echter niet meer om deze bedrijven te helpen."

Zoom-moeheid

Productiviteitsmetingen laten zien dat de overstap naar werken op afstand positief is verlopen. Toch signaleren veel van de ACT2-respondenten een gebrek aan energie in hun organisatie. Over de hele linie is 'Zoom-moeheid' een serieus probleem geworden en er is een groeiende behoefte om teams fysiek weer bij elkaar te brengen om de bedrijfscultuur te bevorderen en versterken. John Duckworth: "Een bedrijfscultuur is meestal moeilijk te definiëren, maar wel essentieel voor zakelijk succes. 69% van de ACT2-respondenten beschouwt de bedrijfscultuur als de meest kritische factor voor toekomstige besluitvorming. De werkplek heeft zijn rol als fundamenteel element van de bedrijfscultuur behouden, waardoor haar ontwerp en locatie belangrijker dan ooit zijn. Bovendien zien respondenten het welzijn van werknemers als een van de drie belangrijkste factoren bij de inrichting van de werkruimte. Al met al is waar en hoe mensen werken essentieel voor zakelijk succes, nu en in de toekomst."

Ook interessant