Duurzaam Bouwen

Slechts 5% Amsterdamse daken wordt benut

De meeste huizen met platte daken zijn bedekt met het bekende zwarte teer of met tegels. De ruimtes onder de daken wordt erg warm als de zon er een tijdje op staat. De Amerikaanse Leora Rosner zet zich in voor een beter gebruik van daken in Amsterdam. ` Er is zoveel mogelijk met de daken in de stad. We klagen over gebrek aan ruimte, over geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Door je dak aan te passen, maak je dat allemaal beter.` Momenteel wordt maar 5% van de daken benut.

In opdracht van het Programmabureau Klimaat en Energie en projectbureau Wibaut aan de Amstel is het boekje ` MaxDak` vervaardigd, dat antwoorden geeft op de vragen over het beter benutten van de Amsterdamse daken. Niet alleen groen is een oplossing, ook zonnepanelen, zonneboilers en moestuinen zijn opties om meer van een dak te maken. ` Ze kunnen een waterbergende functie vervullen en zijn een belangrijke bron van duurzame energieopwekking` , aldus Jeroen Mensink van JAM* Architecten.

10% van de Amsterdammers wil wel een groen dak, maar de bureaucratische rompslomp eromheen schrikt af. Niet zelden sneuvelen goede bedoelingen door regelgeving of een te beperkte subsidieregeling. Een groen dak zorgt ook voor een lagere energierekening. Planten geven immers een betere isolatie.

Gebaseerd op: Het Parool

Ook interessant