Tuin

Het groendak: wat, hoe en waarom?

In het licht van de steeds strengere wettelijke en sociaal-maatschappelijk eisen omtrent duurzaamheid, is het groendak tegenwoordig een absolute meerwaarde voor elk architecturaal project. In dit artikel vatten we even voor u samen wat een groendak is, welke verschillende systemen er zijn en wat de voornaamste redenen zijn om te kiezen voor een groendaktoepassing.

Wat is een groendak?

Groendaken zijn daken waarvan de dakbekleding voornamelijk uit grassen en levende planten bestaat. De naam verwijst dus eerder naar hun natuurlijke karakter dan naar de specifieke kleur. Voorts zijn ze opgebouwd uit een onderliggende basislaag (het substraat), drainage-elementen en eventuele grindpaadjes. Niet alleen platte daken komen in aanmerking voor de plaatsing van een groendak. Ook daken met een helling tot twintig (zuidelijk gericht) of vijfendertig graden (noordelijk, westelijk of oostelijk gericht) zijn mits een doordachte opbouw uiterst geschikt. De drie meest courante manieren om vegetatie aan te brengen zijn zaaien, planten of het plaatsen van vegetatiematten. Het is natuurlijk ook mogelijk om ze spontaan te laten groeien, al zal het dan wel veel langer duren voor het groendak z'n vruchten afwerpt. Om het de kans te geven om zich optimaal te ontwikkelen, moet een groendak gedurende de zomer minstens drie uur per dag blootgesteld worden aan zonneschijn. De schaduw van eventuele omliggende gebouwen en de weerkaatsing van glas hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de vegetatie. Ook wind kan de groei afremmen.

Welke verschillende groendaken zijn er?

Algemeen beschouwd zijn er twee soorten groendaken te onderscheiden: intensieve en extensieve groendaken.
Intensieve groendaken worden ook wel eens daktuinen genoemd omdat ze - zowel qua uitzicht als qua gebruik en onderhoud – vergelijkbaar zijn met gewone tuinen. Intensieve groendaken zijn begroeid met grassen, kruiden, struiken of zelfs bomen en vergen een aangepaste en versterkte dakconstructie omwille van hun grote belasting.
Extensieve groendaken daarentegen zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Ze vragen weinig onderhoud en zijn niet bedoeld om erop te lopen. Indien men de extensieve variant wil installeren, hoeft men de dakconstructie niet te versterken. Hij kan bovendien aangelegd worden op reeds bestaande gebouwen.
De scheiding tussen deze twee types is echter niet zo strikt als ze hier wordt afgeschilderd. Er bestaan erg veel tussenvormen waardoor het voor deskundigen soms moeilijk is om te bepalen of het een intensief dan wel een extensief groendak betreft. Dit laatste is belangrijk omdat men voor extensieve groendaken geen vergunning hoeft aan te vragen, terwijl men die bij het intensieve type wel nodig heeft.

Lees verder op Architectura.be