Architectuur

Samyn & Partners bouwen voor EU in Brussel

In Brussel vordert het bouwproject Résidence Palace gestaag. In dit nieuwe gebouw komen vanaf 2013 de Europese top en de Raad van ministers bijeen. Het wordt het qua duurzaamheid een modelgebouw, zoals de lidstaten van de EU hebben gewenst. Wedstrijdwinnaar Samyn & Partners werkte dit project uit in samenwerking met Studio Valle Progettazioni. De technische kant van de zaak is voor de ingenieurs van Buro Happold. Het gaat om een project van 160 miljoen euro. Oplevering van het gebouw voorzien voor juli 2013.Het Justus Lipsius-gebouw is sinds 1995 het hoofdkwartier van de Raad van de Europese Unie. Het ligt in het hart van de Europese wijk in Brussel, aan het Schumanplein. Na de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 is het gebouw stilaan te klein geworden. Daarom heeft de Staat het gebouw A van het "Residence Palace", afgestaan aan de Raad.

Dit gebouw wordt de toekomstige zetel voor Europese Raad en de Raad, na de renovaties en aanpassingen. Het Residence Palace moet dus ingericht worden om zittingen van de Europese Raad (vier keer per jaar), de Raad van de Europese Unie (twee keer per week) en belangrijke vergaderingen te kunnen opvangen. Het gebouw moet ook over kantoren voor de president beschikken, het Algemene Secretariaat van de Raad huisvesten, en hoogwaardigheidsbekleders, delegaties van de lidstaten en de internationale pers kunnen accommoderen.

Art deco

Het project combineert de renovatie van een art decogebouw uit het interbellum met de bouw van een nieuwe constructie, en bij het ontwerp van het geheel hebben spaarzaamheid en zorg voor het milieu voorop gestaan. De nieuwe gevel wordt opgebouwd uit een mozaïek van uit verschillende Europese landen afkomstige oude houten kozijnen. Op het dak van het gebouw komen zonnecellen en het regenwater wordt nuttig gebruikt.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant