Architectuur

Nieuw kantoor EU-president is architectonisch hoogstandje

De nieuwe EU-president krijgt zijn kantoor in een architectonisch hoogstandje. Sommigen noemen het een doos met een zwangere godin, anderen spreken smalend over een paasei, een lamp of een barbapapa-figuurtje. Het gebouw is ontworpen door het Belgische Philippe Samyn & Partners in combinatie met Studio Valle Progettazioni (Italië).

Het ontwerp en de bouw is al jaren een hele klus voor Nederlander Johan Burgers, directeur van de Europese Raad. Tot het gebouw klaar is eind 2013, heeft hij de president ondergebracht in een verbouwd hoekje van het huidige overvolle hoofdgebouw van de raad.

Het nieuwe pand is gebouwd met een façade van eiken ramen uit alle EU-landen. Binnen is een soort bol waar, naast de president, ook regeringsleiders van de EU-landen kunnen samenkomen. Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton en een groep topambtenaren krijgen daar hun kamers.

Hun vergaderzaal wordt enorm. Architectenschetsen tonen een grote ronde tafel met 37 hokjes voor vertalers, zodat er evenzoveel talen gesproken kunnen worden tijdens de vergaderingen. Op de vloer komen losse kleden uit Nepal, waarvan de architect verwacht dat ze na historische vergaderingen geveild kunnen worden.

De bouw is dringend nodig, omdat de huidige panden veel te klein zijn geworden. De ambtenaren puilen al uit het gebouw, dat toch pas in 1995 is opgeleverd. “Met dat pand hebben we ons fors vergist'', zegt Burgers. “We zijn toen uitgegaan van twaalf EU-landen en negen talen. Maar dat zijn er inmiddels flink meer.''

Lees verder op Architectenweb.nl