Algemeen

Samenwerkings-akkoord in strijd tegen sociale fraude

Afgelopen vrijdag is een samenwerkingsakkoord ondertekend om de strijd tegen de sociale fraude en de illegale arbeid op te voeren. De ondertekenende partijen willen kwaliteitsvolle en duurzame tewerkstelling creëren en deloyale concurrentie bestrijden. Via het samenwerkingsakkoord verenigen ze hun inspanningen en geven ze richting aan hun diverse acties om zo de strijd tegen het fenomeen van illegale arbeid en de gevolgen ervan samen aan te gaan.

Het akkoord wil drie doelstellingen bereiken: betere informatie en preventie, informatie-uitwisseling – gekoppeld aan datamining (opsporen van knipperlichten door vergelijking van de gegevens uit diverse databestanden) – en meer gerichte controles die moeten leiden tot effectieve sancties en straffen. Met het samenwerkingsakkoord wensen alle partners eveneens de grensoverschrijdende deloyale concurrentie en de sociale dumping in te dijken.

Bouwunie is tevreden met het akkoord en hoopt hiermee de eerlijke concurrentie tussen de bona fide bedrijven te herstellen. De strijd tegen de sociale fraude en de illegale arbeid is een absolute topprioriteit.

De ondertekenende partijen zijn: De federale regering - vertegenwoordigd door minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx, minister van Werk Monica De Coninck en staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale en de fiscale fraude John Crombez - , de inspectiediensten van de FOD WASO (TSW), van de FOD Sociale Zekerheid (Sociale Inspectie), van de RSZ, van de RVA, alsook de SIOD én de sociale partners van de bouw (zowel werknemers- als werkgeversorganisaties waaronder Bouwunie).

Ook interessant


Build for Life