Algemeen

Aanpak schijnzelfstandigen door regering gaat niet ver genoeg

De regering verstrengt de aanpak van de schijnzelfstandigen. Bouwunie is tevreden dat staatssecretaris voor fraudebestrijding Crombez en minister van Middenstand Laruelle deze vorm van fraude en oneerlijke concurrentie actiever willen bestrijden, maar wijst er op dat de voorgestelde aanpak de buitenlandse schijnzelfstandigen ongemoeid laat. Bouwunie vraagt daarom met aandrang dat de regering ook de buitenlandse schijnzelfstandigheid een halt toeroept.

Bouwunie wenst duidelijk te maken dat zij de plannen van staatssecretaris Crombez en minister Laruelle om de schijnzelfstandigheid te bestrijden volledig steunt. De excellenties pakken wel maar een deel van het probleem aan. De voorstellen treffen enkel de Belgische schijnzelfstandigheid en niet de buitenlandse hoewel het probleem daar groter is.

De Belgische bouwbedrijven worden overstelpt door aanbiedingen van al dan niet malafide tussenpersonen om buitenlandse zelfstandigen te gebruiken voor het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Het gaat dan vooral over zelfstandigen uit de nieuwe EU-lidstaten, zoals Polen, Roemenië, Bulgarije en Letland, maar ook vanuit Duitsland en Portugal. Deze zelfstandigen worden ingezet alsof het uitzendarbeiders zijn (interim-arbeiders), waardoor ze de facto schijnzelfstandigen zijn. Ze beroepen zich op Europese regels en de Belgische inspectie kan deze misbruiken niet sanctioneren, zelfs niet na invoering van de nieuwe wetgeving die John Crombez en Sabine Laruelle voorstellen.

Bouwunie vraagt hen daarom de buitenlandse schijnzelfstandigen gelijktijdig met de Belgische aan te pakken. De Europese zelfstandigen die hier komen werken zouden daarom moeten beschouwd worden als werkende in twee lidstaten zodat ze na onderzoek door Belgische instanties hier eventueel sociale zekerheidsbijdragen moeten betalen. Ze zouden zich verplicht voorafgaand moeten melden en hun gegevens moeten in een databank komen die opdrachtgevers en inspectiediensten gemakkelijk kunnen raadplegen. Daarnaast zouden ook de Europese regels inzake detachering, sociale zekerheid en de dienstenrichtlijn aangepast moeten worden.
Build for Life