Verwarming & Sanitair

SEDS, een duurzame oplossing voor de te hoge energiefactuur

SEDS, een duurzame oplossing voor de te hoge energiefactuur
Esta-Advies, B&R Bouwgroep en DIPAR V ontwikkelen SEDS, een duurzame oplossing die het vandaag al mogelijk maakt om CO2-neutraal te wonen en uw energiefactuur te doen dalen. Dit innovatieve systeem voorziet collectieve wooneenheden van sanitair warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur op een slimme en doordachte manier. Steeds de meest energie-efficiënte oplossing en volledig circulair en future proof.

De toekomst vandaag

Alle alarmbellen gaan af! Het is geen vijf voor, maar vijf na twaalf! Het tipping point is bereikt. We moeten nu handelen! Het besef dat er iets moet veranderen, en dat liever gisteren dan vandaag, begint door te sijpelen. Onze uitstoot moet drastisch omlaag en daaraan moet iedereen zijn steentje bijdragen. Zowel producenten als consumenten zijn zich hiervan bewust. Een nieuwbouw zonder warmtepomp en laadpaal voor elektrische wagens is zo goed als ondenkbaar. Ook voor de projectmarkt werden ingrijpende maatregelen genomen. Denk maar aan het “aansluitverbod op gasnet voor grote projecten” dat sinds begin 2021 van kracht is.

Duurzame samenwerking

Aangezien 47% van onze CO2-emissies afkomstig zijn van residentiële gebouwen, sloegen Esta-Advies, B&R Bouwgroep en DIPAR V (holding achter o.a. Thys Bouwprojecten) de handen in elkaar. Als pioniers op het vlak van duurzaamheid ontwikkelden zij SEDS, kort voor “Sustainable Energy Distribution System”. Een innovatief systeem dat collectieve wooneenheden voorziet van sanitair warm water en seizoensgebonden comforttemperatuur. Een future proof en CO2-neutraal alternatief voor collectieve stookplaatsen waarbij bewoners zich winter noch zomer zorgen moeten maken over de temperatuur in hun woning, en nog minder over hun energiefactuur. Vandaag niet, en al zeker niet in de toekomst!

Brononafhankelijk

Fossiele brandstoffen worden schaars en zijn niet milieuvriendelijk. De zoektocht naar duurzame alternatieven zit op kruissnelheid. Denk maar aan gascentrales, geothermie, wind- en zonne-energie, warmtenetten… Ook de mogelijkheden wat betreft stikstof worden vandaag reeds intensief geëxploreerd. SEDS is volledig brononafhankelijk. Het functioneert dus op alle mogelijke energiebronnen, zowel deze van vandaag, als die van morgen (voorbeeld waterstof). Meer nog, door gebruik te maken van het multi-bronsysteem kan SEDS verschillende bronnen combineren in functie van beschikbaarheid.

Meest energie-efficiënte oplossing

SEDS is dus een flexibel systeem dat te allen tijde de meest interessante bron zal aanspreken om de comforttemperatuur te garanderen. Zo wordt de zonne-energie, waarvan de piekmomenten wat betreft vraag en aanbod niet overeenkomen, gebruikt wanneer deze het meest voorradig is. Tijdens dalmomenten van de fotovoltaïsche panelen worden andere voorradige bronnen geraadpleegd. Het perfecte antwoord op de variabele elektriciteitsprijzen die in de nabije toekomst op ons afkomen.

“Onze SEDS unit fungeert als een soort warmtebatterij. Op het moment dat er een overschot aan energie is gaan wij deze opslaan onder de vorm van sanitair warm water.”

Seppe Van Hout: CEO SEDS


Hoe werkt SEDS?

Vanuit de centrale unit zorgt SEDS ervoor dat het water zo efficiënt mogelijk verdeeld wordt. Dit doet het door de verdeeltemperatuur zo laag mogelijk te houden. Dit in functie van de gevraagde CV temperatuur en niet deze van het sanitair warm water. In de wooneenheden wordt de temperatuur lokaal opgevoerd door middel van een Boosterwarmtepomp. Hiervoor gebruikt het systeem steeds de energie die op dat moment voor handen is.

“Aangezien we sanitair warm water aanmaken via een boosterwarmtepomp kunnen we onze vertrektemperatuur kiezen (tussen 17°c en 45°c) Zo kunnen we ons systeem ook gebruiken om passief te gaan koelen. Hierdoor kunnen we de bewoner gratis voorzien van het nodige zomercomfort.”

Seppe Van Hout: CEO SEDS


SEDS is fail safe en circulair

Minstens even belangrijk dan een betaalbare energiefacuur, is de garantie op warmte of koelte wanneer u deze nodig heeft. De SEDS unit is zo gemaakt dat ze de volledige levensduur van het gebouw meegaat. Is er toch ergens een storing, of een onderdeel dat dienst weigert? Alles wordt van op afstand gemonitord en de onderdelen zijn zo geselecteerd en opgebouwd, dat deze makkelijk te vervangen zijn, zonder dat er ingrijpende werken nodig zijn, of bewoners zonder warm water komen te zitten.