“De stroom die de zonnepanelen van ASTER opwekken wordt verkocht aan de sociale huurder. Natuurlijk passen we ons tarief aan het sociaal tarief aan. Veel van onze huurders hebben daar immers recht op”, zegt Björn Mallants, gedelegeerd bestuurder van ASTER. “In tegenstelling tot reguliere elektriciteitsleveranciers krijgen we echter bij ASTER geen compensatie van de overheid voor dit lagere tarief.”
“We vragen met ASTER dezelfde compensatie voor de lagere doorgerekende kostprijs van zonnestroom aan sociale huurders die recht hebben op het sociaal tarief als de elektriciteitsleveranciers”, stelt Mallants. “Dat is geen meerkost voor de overheid. De zonnestroom die ASTER verkoopt aan huurders die recht hebben op het sociaal tarief, is stroom die ze niet van het net moeten halen. Daarvoor is dus geen compensatie nodig. We vragen eigenlijk niet meer dan dat dit voordeel wordt gebruikt om via ASTER voor alle sociale huurders een nog grotere besparing op hun energiefactuur te voorzien. De zonnestroom wordt zo voor alle sociale huurders nog eens 10% goedkoper.”
“Op die manier zetten we samen met de overheid een belangrijke stap om de energiearmoede waar 90.000 sociale huurders mee worstelen, aan te pakken”, besluit Mallants. “En we doen natuurlijk een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstelling met een geïnstalleerd vermogen van 240 MWP dat we op korte termijn realiseren.”