Vastgoed

Ruim helft huishoudens bekend met fenomeen kantoortransformatie

Ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens is in meer of mindere mate bekend met het fenomeen waarbij leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woningen. In totaal geeft 41% aan (misschien) te overwegen om (in de toekomst) in een getransformeerd kantoorpand te gaan wonen. De prijs is de meest genoemde reden om eventueel te kiezen voor een dergelijke woning. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van USP Marketing Consultancy naar de marktpotentie van kantoortransformaties.

Binnen steeds meer gemeenten komen initiatieven van de grond waarbij leegstaande kantoren worden getransformeerd tot woningen. Het doel van deze transformaties is enerzijds om de almaar groeiende kantorenleegstand tegen te gaan en anderzijds om tegemoet te kunnen komen aan de (toekomstige) veranderende vraag naar woningen. Het fenomeen kantoortransformatie is bij ruim de helft (53%) van alle Nederlandse huishoudens bekend.

Nederlandse huishoudens tonen interesse in een getransformeerd pand
In totaal geeft ongeveer 1% (oftewel 75.000 huishoudens) uit zichzelf aan interesse te hebben om op termijn in een getransformeerd kantoorpand te gaan wonen. Indien er expliciet naar gevraagd wordt of men zou overwegen om (in de toekomst) in een getransformeerd kantoorpand te gaan wonen, antwoord 6% met ja en 35% met misschien. De belangrijkste beweegreden om een dergelijke woning te overwegen is de aantrekkelijke prijsstelling. Deze reden wordt door 59% van alle potentieel geïnteresseerden aangedragen. Opvallend is tevens de mate waarin men een bijdrage wil leveren aan het oplossen van de kantorenleegstand. Voor 25% is dit (mede) een reden om een transformatiewoning te overwegen.

Jongeren gezien als meest geschikte doelgroep
Studenten (72%) en starters (62%) worden vaak genoemd als doelgroepen die in aanmerking komen om in een getransformeerd kantoorpand te gaan wonen. Wanneer vervolgens wordt gekeken naar de groep die aangeeft (misschien) te overwegen in een getransformeerd kantoorpand te gaan wonen, blijkt de meeste interesse ook te bestaan onder de groep tot 35 jaar (56%).

Locatie- en gebouwspecifiek onderzoek belangrijk
Bij een voorgenomen transformatieopgave wordt vaak van te voren bepaald voor welke doelgroep deze geschikt kan zijn. Dat jongeren en starters geschikte doelgroepen zijn en dat onder deze groepen tevens de meeste potentie bestaat is echter niet voldoende om zomaar over te gaan tot transformatie. Het is per locatie en per specifiek leegstaand kantoorpand van belang om de daadwerkelijke marktpotentie te bepalen, inclusief de bijbehorende woonwensen van de beoogde doelgroep. Het kan namelijk voorkomen dat er recentelijk concurrerende projecten zijn opgestart waarbij dezelfde doelgroep wordt aangesproken. Hierdoor ontstaat het gevaar van marktverzadiging.

Ook interessant