Architectuur

Rotterdam-Maaskantprijs voor Van der Woud

Auke van der Woud (1947) is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2010. Dat maakte de Stichting Rotterdam Maaskant vrijdag bekend. De Groningse hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis krijgt de onderscheiding wegens ‘zijn excellente onderzoek naar de negentiende eeuw’.

“De jury is van mening dat hij het denken over de negentiende eeuw heeft verdiept en een nieuw licht heeft geworpen op de architectuurgeschiedenis. Van der Woud heeft een monumentaal, oorspronkelijk en gezaghebbend oeuvre opgebouwd dat nog lang zijn waarde zal behouden”, zegt de stichting.

Volgens de jury werkt Van der Woud ‘aan een consistent oeuvre waarin hij de algemeen aanvaarde geschiedbeelden kritisch tegen het licht houdt en een genuanceerder beeld van de architectuurgeschiedenis construeert’.

“Dit leidde tot een overtuigende rehabilitatie van de negentiende eeuw waarin hij de lezers van Het lege land en Een nieuwe wereld versteld deed staan van de dynamiek en vooruitstrevendheid van dit tijdperken de overeenkomsten die deze tijd met de huidige maatschappij vertoont.”

“Ook deinst Van der Woud er niet voor terug vastgeroeste academische beelden en reputaties omver te werpen en te pleiten voor een andere architectuurgeschiedenis.”

Lees verder op Architectenweb.nl