Vastgoed

Riantis lanceert de 'meegroeiwoning' voor de 50+'er

De 50+’er van vandaag is jonger dan die van gisteren. Daarom ontwikkelde Riantis de woon- en leefformule van morgen. Door de vergrijzing zal binnenkort meer dan 25% van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Naast het bestaande aanbod is er nood aan nieuwe woonconcepten voor de actieve en veeleisende 50+’er. In dit kader lanceerde Riantis de “meegroeiwoning”. Op 10 jaar tijd zullen er 14 projecten in diverse centrumsteden in Vlaanderen en Brussel worden gerealiseerd. Met de subtiele aanwezigheid van een community- en zorgvangnet en de integratie van technologische oplossingen en een ruime waaier aan diensten aan huis.

De bevolking veroudert in sneltempo. Tegen 2050 zal zelfs 1 op 3 ouder zijn dan 60 jaar. Maar de huidige 50+’er voelt zich jonger en vitaler dan ooit. Tegelijkertijd beseft deze generatie dat ze niet eeuwig jong blijft en gaat ze op zoek naar een woning die hen preventieve zorgen kan bieden om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen: “Voor veel 50+’ers wordt de familiewoning te groot en ze gaan op zoek naar een nieuwe, eigentijdse en comfortabele thuisbasis om zo lang mogelijk van het leven te genieten. Deze groep is vaak kapitaalkrachtig, maar ook veeleisend en kritisch, zeker wat wonen en levenscomfort betreft. Men wenst een comfortabele woon- en levenswijze op maat, als doorstart naar een nieuw leven,” vertelt Bert Belon, Director van Riantis.

Meegroeiwonen

Als antwoord op deze behoefte lanceerde Riantis de “meegroeiwoning”. Een woning die meegroeit met de diverse levensfasen van haar bewoners, al maakt de dunne scheidingslijn tussen het verlangen naar comfort en de noodzaak aan zorg van “levensloop bestendig” wonen een lastig concept. Te vroeg te veel nadruk leggen op zorg stigmatiseert. De woning moet dus op een doordachte en flexibele manier meegroeien met alle behoeften van de 50+’er. Daarnaast moet de woning ook de technologische evoluties volgen, want nieuwe oplossingen zullen het levensloop bestendig wonen steeds verder verrijken, en dit zowel op het vlak van comfort en genieten als inzake preventieve zorg.

Lees verder op Architectura.be