Renoveren is betaalbaarder dan bouwen

  BE   23 april 2015 Bron: Logic-Immo
Lenen voor een huis wordt voor jongeren een steeds grotere uitdaging. Banken stellen strengere eisen, waardoor het heel wat jonge tweeverdieners uit de boot vallen. Het gevolg? Steeds meer mensen gaan hun bestaande woning renoveren in de plaats van te investeren in een nieuwbouwwoning. Voor de Belgische woningmarkt is dat alvast geen positieve trend. De bouwsector vreest dat een daling in het aantal nieuwbouwprojecten onafwendbaar is de komende jaren.

Belgen hebben nog steeds baksteen in de maag

Uit een peiling van iVox blijkt dat de Belgen nog steeds heel graag hun eigen woning bouwen, maar dat de financiŽle realiteit hun plannen vaak dwarsboomt. Drie kwart van de kandidaat-bouwers zoekt daarom zijn toevlucht bij renovatie. Vooral jongeren hebben het moeilijk om hun droomwoning te bouwen.

Lenen wordt steeds moeilijker

Drie kwart van de 24- tot 35-jarigen heeft een budget van minder dan 250.000 euro om een eigen woning te bouwen of te kopen. Bovendien heeft slechts een op drie een startkapitaal van meer dan 50.000 euro, een bedrag dat vandaag bij de banken als eigen inbreng verwacht wordt. Een op de vijf krijgt dan ook geen lening te pakken bij de bank. Bovendien heeft de overheid de fiscale bouwstimulansen drastisch ingeperkt Ė denk aan de inkrimping van de woonbonus Ė wat de nieuwbouwdroom verder weg doet lijken dan ooit.

Wat brengt de toekomst?

Voor heel wat jongere kandidaat-bouwers zit er dus niets anders op dan de bestaande woning te vernieuwen. De bouwsector zit dan ook met heel wat vragen. Zij zien de toekomst met lede ogen tegemoet. Verwacht wordt dat het aantal nieuwbouwprojecten de komende jaren wellicht zal dalen als gevolg van de hierboven geschetste trend.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo