Vastgoed

Te renoveren woningen bijna kwart goedkoper dan vraagprijs

Een woning waar nog wat renovatiewerk aan is, wordt gemiddeld 23,7 procent goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Instapklare woningen halen gemiddeld een verkoopprijs die 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Die analyse maakte Century 21, de grootste vastgoedorganisatie van het land, naar aanleiding van de Telefacts-reportage over het toenemend aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat. “Als ze niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze voor een kant-en-klare woning kiezen. Maar uit financiële noodzaak zien we meer en meer kopers voor een renovatiepand kiezen”, zegt woordvoerster Isabelle Vermeir.

Wie in ons land een instapklare woning of kant-en-klaar appartement koopt, kan een bod doen dat gemiddeld 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw. Bij (deels of volledig) te renoveren of op te frissen panden is er vaak meer dan dubbel zoveel onderhandelingsruimte en wordt er gemiddeld 23,7 procent onder de vraagprijs verkocht.

"Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen ‘op te frissen’ en ‘volledig te renoveren’", nuanceert woordvoerster Isabelle Vermeir. "Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de grootte van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Maar door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel al aan hun woondroom beginnen. Ze pakken eerst aan wat ze kunnen en willen vooral dat het woongedeelte, waar ze hun vrienden en familie ontvangen, er piekfijn uitziet."

Niet toevallig zag de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, Febelfin, het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. Zo werden in 2004 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748.

Ook interessant