Stap voor stap renoveren en financieren

Bron: Bouw & Wonen
Verbouwen en renoveren is momenteel heel erg populair. 70% van alle woningeigenaren heeft verbouwplannen blijkt uit recentelijk onderzoek van Essencia. Omdat een verbouwing vaak zeer ingrijpend en kostbaar is, kan het verstandig te zijn om de verbouwing in fases uit te voeren. Dat maakt het overzichtelijk en de kosten kunnen worden gespreid. Waar begin je met verbouwen?

Het is verstandig om voordat je gaat beginnen met de verbouwing je goed voor te bereiden, je wensen op papier te zetten en een stappenplan te maken. Door middel van een stappenplan te maken en stap voor stap je verbouwing te doen is zo’n grote klus goed te doen.

Stappenplan

Stap voor stap renoveren en financierenAllereerst bepaal je wat je wilt gaan verbouwen en in welke volgorde je dit wilt gaan doen. Maak voor jezelf een duidelijk overzicht waarin je aangeeft wat je allemaal wilt verbouwen of renoveren en waarom je dit wilt. Vervolgens ga je kijken naar wat realistisch is en betaalbaar. Meestal is het niet mogelijk om alles in één keer kan aanpakken. Geef daarom prioriteit aan functioneel belangrijke veranderingen. Geef daarnaast ook prioriteit aan veranderingen die je woning meer waard maken voor een eventuele toekomstige verkoop.

Financieren

Voor hoeveel geld kun je en wil je gaan verbouwen? Voorkom verrassingen en zorg voor een efficiënte financiering. Heb je een flink bedrag op je spaarrekening? Dan kun je dat geld natuurlijk in een verbouwing steken. Er zijn ook andere mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Bijvoorbeeld via je hypotheek. Fiscaal kan het aantrekkelijk zijn om voor je verbouwing een lening af te sluiten. Omdat er aan de uitbreiding van je hypotheek aanzienlijke kosten zijn verbonden, is dat pas verstandig vanaf ongeveer 25.000 euro.

Wil je een tweede hypotheek afsluiten? Dan is dit een goed moment om samen met een adviseur te kijken naar je huidige hypotheek. Past deze nog bij jou? Of zijn je wensen en je situatie veranderd? Wie weet is het interessant om je hypotheek over te sluiten en tegelijk te verhogen.

Uitvoering van de verbouwing

Stap voor stap renoveren en financierenAls je een goed stappenplan hebt gemaakt en daarvoor de nodige middelen hebt geregeld, kan de verbouwing beginnen. Dat kan samen met een aannemer of je kunt het zelf doen. Het is hoe dan ook belangrijk om je stappenplan te volgen, ook al is het verleidelijk om alvast wat mee te nemen van de volgende of latere stap. Zorg ervoor dat elke stap netjes is afgerond en dat er niets meer hoeft te gebeuren voordat je aan de volgende stap van je verbouwing begint. Het voordeel afgebakende stappen is bijvoorbeeld de rest van het huis nog leefbaar is terwijl de verbouwing van een bepaalde ruimte aan de gang is. Door stap voor stap de verbouwing van je huis af te werken houd je ook de financiën goed in de hand en kun je waar nodig tijdig bijsturen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo