Nieuwbouw

Reno-Art bouwt Medical Health Center op de Filippijnen

In samenwerking met enkele partners zet Reno-Art zijn schouders onder de bouw van een nieuw Medical Health Center in Lambusan, Filippijnen. In november 2013 trok de tyfoon Haiyan over de centrale eilanden van de archipel en liet daarbij een spoor van dood en vernieling achter. Voor Reno-Art reden genoeg om concreet hulp te bieden aan de getroffen regio. Het Brechtse bedrijf voorziet in alle afwerkmaterialen en verzamelt budget voor de opbouw. In juni starten de werken ter plaatse.

Kort na de doortocht van de supertyfoon besloten de zaakvoerders van Reno-Art al om concreet in actie te schieten. Sindsdien is er een heel traject afgelegd. "We gingen op zoek naar de juiste partner die ons kon helpen bij het opzetten en organiseren ter plaatse. Voor ons is het belangrijk dat de goederen en materialen ook echt op de juiste plek, bij de juiste mensen terecht komen. Daarvoor hadden we een "inside" contact nodig", vertelt Johan De Bruyn. Samen met Rudy Michielsen leidt hij Reno-Art NV. Na enig zoekwerk kwam de firma in contact met Cadaatan Kortemark, een Belgische organisatie die zich al verscheidene jaren bezighoudt met voedsel- en structurele projecten op de Filippijnen.

Reno-Art bouwt Medical Health Center op de Filippijnen

Cadaatan Kortemark streeft ernaar om de educatieve omstandigheden van de schoolgaande jeugd te verbeteren. Dat gaat van het bedelen van voedsel aan de kinderen op school, het voorzien van ventilatoren tot de heropbouw van gebouwen. De organisatie heeft rechtstreekse contacten en familiebanden ter plaatse, meer bepaald in San Remigio op het eiland Cebu. Zij werken samen met de lokale bevolking om alle verzamelde goederen en giften via een verdeelsleutel te verdelen onder de behoeftigen.

Veel schade

"Na onderzoek ter plaatse en gesprekken met de lokale overheid vernamen we in januari van Cadaatan Kortemark dat er 2 maanden na de tyfoon nog enorm veel schade is. Vooral het Medical Health Center in Lambusan is heel dringend aan renovatie toe. Op dit moment is er weinig tot geen infrastructuur om de zieke kinderen door het medisch team te laten onderzoeken. In februari konden we de concrete plannen voor de opbouw van een nieuw Medical Health Center op tafel leggen", vervolgt Johan De Bruyn.

Met de steun van leveranciers, onderaannemers en partners voorziet Reno-Art in alle afwerkmaterialen en fondsen voor de opbouw. Het nodige materiaal werd eind april aangeleverd en verzameld in Kortemark. Nadien werd het op containertransport gezet richting Lambusan. De mensen van Cadaatan zullen in juni ter plaatse de bouw begeleiden. Die wordt met lokale materialen door regionale arbeiders uitgevoerd.

Ook interessant