Isolatie

Recticel Insulation op PassiefBouwen Event tijdens Energie 2013

Massief-passief bouwen leidt tot bewezen hoog comfort en extreme besparing op energiegebruik in woningen. Op de vakbeurs PassiefBouwen Event 2013 in de Brabanthallen in Den Bosch zal deelnemer Recticel Insulation het massief-passief bouwen presenteren aan de bezoekers, inclusief de aansprekende resultaten van het energieverbruik in de massief-passief gebouwde woningen. PassiefBouwen Event (hal 4) verloopt parallel aan de vakbeurs Energie 2013 (hal 1 + 2) en het Solar Event (hal 3).

Massief-passief bouwen levert naast een tastbare hoge comfort, enorme besparingen op in energieverbruik. Vaak valt de energienota zelfs negatief uit. De consument krijgt dan geld terug.
Die ervaring hebben bewoners van de allereerste CO2-neutrale straat van Nederland, te weten het Bakkersland in het dorp Grijpskerke (gemeente Veere in Zeeland), ten noorden van Middelburg. De CO2-vrije straat Bakkersland ziet eruit als een gewone nieuwbouwstraat, aan de rand van het dorp, met bebouwing aan beide zijden van de straat. Met de bouwvisie massief-passief bouwen van Recticel Insulation als basis, zijn daar 19 grondgebonden eengezinskoopwoningen gebouwd aan de ene kant van de straat en Nimmerdor, een groot woonzorgcomplex met 30 huurappartementen voor 55+’ers aan de andere kant. Het zijn koop- en huurwoningen door elkaar. Het initiatief lag destijds bij woningcorporatie Woonburg te Middelburg in samenwerking met projectontwikkelaar Marsaki (van de gezamenlijke Zeeuwse corporaties). Architecten waren Levien de Putter en Martijn Jansen van de Architecten Alliantie te Goes.

Het traditionele passief bouwen in Nederland geschiedt vaak met gebruikmaking van de houtskeletmethode. Massief-passief bouwen maakt het mogelijk, ook massieve bouwmaterialen in te zetten voor klassiek metselwerk (baksteen), betonnen binnenwanden en op bepaalde plaatsen keramische binnenwanden. Voorwaarde is, dat de woningen luchtdicht worden gebouwd, met een verregaande, dikke isolatie.

De woningen zijn uitgerust met een goede balansventilatie, met warmteterugwinning. Koken geschiedt elektrisch, gas is taboe. Dit procedé is enkele jaren geleden bedacht door isolatiefabrikant Recticel Insulation (Kesteren) en baksteenfabrikant Wienerberger (Zalbommel). Het werd in het ‘klimaatdorp’ Grijpskerke voor het eerst op grote schaal toegepast. De woningen werden in de loop van 2011 en 2012 opgeleverd. De eerste resultaten inzake het energieverbruik zijn nu bekend, en ze zijn ronduit aansprekend en indrukwekkend.

Opgetogen

Een van de bewoners van het eerste uur is oud-NS’er Piet Boogaard (75). Hij is opgetogen over de energie-efficiëntie van de woningen. “De enige die aanvankelijk een beetje in de war raakte, was mijn energieleverancier Delta. In mijn vorige woning betaalde ik een maandelijks voorschot van 240 euro, nu slechts een fractie van dat bedrag. En wat de elektra betreft: de stroom vanaf het dak (zonnepanelen) heb ik niet allemaal nodig. Ik lever nu terug aan Delta. Dáár houd ik dus geld aan over”.

“Een kachel hebben de woningen niet nodig”, zegt bewoner Boogaard. “Verwarming en koeling worden bewerkstelligd door water in en uit de grond te pompen.



Er is dus altijd een identieke, behaaglijke binnentemperatuur. Voorlopig geef ik het comfort een rapportcijfer 9”.

PassiefBouwen Award

Het appartementencomplex ‘Nimmerdor’ heeft intussen de gezaghebbende PassiefBouwen Award 2012 (categorie: Overige Gebouwen) gekregen, die de Stichting Passief- Bouwen jaarlijks toekent aan woningen en andere gebouwen die niet of nauwelijks energie gebruiken. De prijs werd uitgereikt op de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. Volgens de gezamenlijke initiatiefnemers van de allereerste CO2-vrije straat in Nederland is de prijs van de woningen gemiddeld 10.000-15.000 euro hoger dan bij ‘normale’ bouw, maar die meerprijs (huur- of koopsom) wordt maandelijks met honderden euro’s tegelijk terugverdiend via de minieme energienota’s.

Volgens Robert Koolen van aannemingsbedrijf Heijmans BV, dat Nimmerdor bouwde, ontstaan er voor de bouwsector, de overheid en de consumenten grote kansen, als niet meer gedacht wordt in termen van bouw- en onderhoudskosten, maar in termen van het verlagen van woonlasten: “Passiefbouwen helpt de energie- en onderhoudskosten laag te houden. Het is voor de consument een van de betere toekomstconcepten”.

Data PassiefBouwen Event 2013

Recticel Insulation: Stand 04 A020 (Hal 4).
Dinsdag 24 september 10-18 uur,
woensdag 25 september 10-18 uur en
donderdag 26 september 10-17 uur.

Ook interessant