Verbouwen

RTBF programma toont aan dat ieder huis een renovatiedossier moet bijhouden

RTBF programma toont aan dat ieder huis een renovatiedossier moet bijhouden
In het RTBF-programma #Onderzoek verleden week werd aandacht besteed aan EPB-certificaten. In het programma werden vijf verschillende certificaten voor hetzelfde huis getoond? Hoe is het mogelijk dat deskundigen op basis van dezelfde criteria zulke diverse EPB-scores geven? Dit is zeer schadelijk voor het imago van de sector en ondermijnt het vertrouwen van de bevolking. De schade is aanzienlijk en het zet de sector in een dubieus daglicht? Hoe kunnen we daarentegen het vertrouwen herstellen van mensen die de energieprestatie van hun huis willen weten?

"Zo'n rapport is zeer schadelijk en kan alleen maar leiden tot een verlies van vertrouwen bij het publiek. En dat is jammer. Veel mensen laten te goeder trouw hun woning inspecteren, juist om hun energieprestatie te verbeteren: dit is gebaseerd op een goed gevoel en een echt bewustzijn, dat niet alleen financieel, maar ook ecologisch is", zegt Gauthier Courtin, Sales Director bij Abihome.


"Veel van onze klanten zeggen dat ze isolatiewerkzaamheden uitvoeren, weliswaar om hun energierekening te verlagen, maar de meesten van hen vertellen ons ook dat ze rustiger kunnen slapen in de wetenschap dat hun huis minder vervuilt. Het is een echte gemoedsrust voor hen," vervolgt de expert.


Vertrouwen herstellen

Dus hoe kunnen we het vertrouwen herstellen of ten minste meer consistentie brengen in de verslagen van verschillende deskundigen? "De EPB meet vele parameters: muurisolatie, dakisolatie, raamisolatie. Dit is waarschijnlijk een verklaring", aldus Gauthier Courtin. “De expert kent de geschiedenis van het huis niet. Zijn mening is dus zeer subjectief. Als de eigenaren niet in staat zijn een nauwkeurige beschrijving te geven van recent uitgevoerde werkzaamheden, met gedetailleerde informatie over de gebruikte materialen en hun energieprestaties, heeft de deskundige grote moeite om de EPB te beoordelen. Naar mijn mening is dit een gedeeltelijke verklaring voor de grote verschillen die in de reportage worden genoemd.”

Maar meer homogeniteit brengen tussen verschillende deskundigenverslagen is noodzakelijkerwijs zeer gecompliceerd! Gauthier Courtin blijft liever binnen zijn eigen vakgebied: "Om zo objectief mogelijk te zijn, geven wij bij het plaatsen van nieuwe ramen systematisch een volledige tabel met de gemiddelde UW-waarde van de vervangen ramen, wat elke dubbelzinnigheid vermijdt wanneer de EPB-certificeerder de energieprestatie komt beoordelen. Zo kan hij zich baseren op gedetailleerde en correcte informatie, en dus een verslag opstellen dat beter overeenstemt met de werkelijkheid. Als u de prestaties van het vervangen materiaal kunt vergelijken met die van het nieuw geïnstalleerde materiaal, zal de vergelijking zeker nauwkeuriger zijn.”

Renovatiedossier

“Nogmaals, dit geldt alleen voor de installatie van ramen en deuren die wij hebben geplaatst. Maar waar we naartoe moeten is een renovatiedossier voor ieder huis. De eigenaar is verantwoordelijk om daarin aan te geven welke renovatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, welke materialen zijn gebruikt en wanneer die werkzaamheden zijn uitgevoerd. Het renovatiedossier behoort bij het huis. Bij verkoop is dat een verplicht document dat door de verkoper moet worden overhandigd aan de koper. Het is een document dat hoort bij het huis. Als we hier nu mee beginnen, zullen we op termijn zeer correct en eenduidig de EPB-scores kunnen weergeven. Voor de eigenaar en verkoper is dit renovatiedossier een belangrijke troef voor verkoop, verhuur en eigen gemoedsrust”, besluit Courtin.

Ook interessant