Vastgoed

Project Pidpa-site in Brasschaat voltooid

Het afgelopen jaar kon de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen-H.E. in totaal 150 nieuwe woningen opleveren. Dit was mogelijk dankzij de realisatie van verscheidene projecten verspreid over het werkingsgebied. Meest in het oog springend is het project op de voormalige Pidpa-site aan de Aerdenlei in Brasschaat. Hier kwamen 15 koopwoningen, 12 huurwoningen, 8 huurappartementen en een ondergrondse parking tot stand.

Enkel de watertoren aan de Aerdenlei in het centrum van Brasschaat herinnert nog aan de voormalige terreinen van de Pidpa. In 2003 werd De Voorkempen-H.E. eigenaar van de oude gebouwen op deze site. Buiten de watertoren waren ook de karaktervolle woning ernaast en en de groenzone tussen het project en de daarachter gelegen school (Koninklijk Atheneum) bepalend voor de omgeving. In februari 2011 was de afbraak van de oude gebouwen rond.

Architectenbureau Lotens & Poponcini tekende de plannen voor de nieuwbouw die in april 2012 van start ging. Ruim anderhalf jaar later waren de bouwwerken voltooid. Het is in meerdere opzichten een opvallend project. De nog actieve watertoren bleef uiteraard behouden en de woning ernaast onderging een grondige renovatie. Die is ondertussen ook verhuurd. Op het oude Pidpa-terrein zelf verrezen in totaal 35 moderne woongelegenheden, waarvan 27 woningen en 8 appartementen. Het volledige project is onderkelderd. Hier bevinden zich de ondergrondse parkeerruimte en de bergingen.

Nog 6 woningen te koop

Het is een project met gemengde bewoning. Alle appartementen zijn verhuurd en bewoond. In de 12 huurwoningen hebben de bewoners ook al enige tijd hun intrek genomen. Van de 15 koopwoningen staan er op dit moment nog 6 te koop. Hiervan beschikken er enkele over 3 of 4 slaapkamers en een binnentuin. De overige nog niet verkochte woningen hebben 3 slaapkamers en een tuin. Alle woningen zijn casco en dus uitgerust met nutsvoorzieningen. Voor het overige kunnen de toekomstige bewoners de inrichting van hun eigendom met keuken, sanitaire voorzieningen en vloerbekleding zelf naar hun hand zetten. Bij elke woning hoort standaard een ondergrondse parkeerplaats en een berging.

Project Pidpa-site in Brasschaat voltooid

Peter Benoitlei

Aan de Peter Benoitlei in Brasschaat realiseerde De Voorkempen-H.E. een kleiner project met verschillende eigenaars. Er staan momenteel nog 2 appartementen te koop, telkens op het gelijkvloers met 1 slaapkamer en een garage (1 halfopen en 1 gesloten bebouwing).

Eikendreef

De bouw van 32 appartementen aan de Eikendreef in Maria-ter-Heide is helemaal klaar. Binnemans Architectenbureau ontwierp het gebouw op palen zodat er een doorkijk is naar het achterliggende parkgebied. De nieuwbouw werd opgetrokken naast het voormalige schoolgebouw dat eigendom is van De Voorkempen-H.E. en waarin eerder al 65 appartementen voor senioren werden ondergebracht.

Project Pidpa-site in Brasschaat voltooid

Galgehoeveplein

Aan de Boskapellei in de wijk Sint-Mariaburg verbouwde De Voorkempen-H.E. grondig het voormalige kasteel Van den Weyngaert om er 18 woongelegenheden in onder te brengen. Het bestaande kasteel werd volledig heropgebouwd waardoor het oorspronkelijke karakter werd gerespecteerd. Er werd ook rekening gehouden met de architecturale kwaliteit van het Antverpiagebouw langs de Sint-Antoniuslei aan de overkant.

Het torentje bleef behouden en is ondertussen zo goed als gerestaureerd. Naast het kasteel verscheen er een lagere nieuwbouw. Ondergronds zijn beide bouwdelen verbonden en werd er een parkeergarage voorzien. Het gemeentebestuur van Brasschaat doopte het plein van het kasteel om tot Galgehoeveplein. Het kasteel werd vroeger immers “Chateau du Galg” genoemd, omdat het staat op de plek waar voorheen de oude Galgenhoeve zich bevond.

Ook interessant