Powerhouse Company realiseert nieuwe Pathé bioscoop Arnhem

  NL   20 oktober 2015 Bron: Powerhouse Company
Powerhouse Company realiseert nieuwe Pathé bioscoop Arnhem
Op 20 oktober is de nieuwe bioscoop van Pathé Theatres in het hart van Arnhem geopend. De bioscoop met horeca en winkels, ontworpen door Powerhouse Company, is de eerste in een serie van bioscopen die het architectenbureau ontwerpt voor Pathé Theatres. Het ontwerp van de bioscoop is onderdeel van het masterplan van UNStudio voor het stationsgebied in Arnhem. De nieuwe bioscoop vormt zowel letterlijk als figuurlijk de verbindende schakel tussen het historisch centrum en het moderne station.

Het plan van deze megabioscoop omvat negen filmzalen met op de begane grond horeca aan de Oude Stationsstraat, die voor wandelend publiek functioneert als verbinding tussen het station en het centrum. Het totaal 12.500 vierkante meter tellend gebouw heeft bovendien een multifunctioneel auditorium met foyer en terras op de derde verdieping, die geschikt zijn voor conferenties, evenementen en concerten.

Powerhouse Company realiseert nieuwe Pathé bioscoop Arnhem

De gestapelde bioscoopzalen vormen het hart van het gebouw dat wordt omhult door ruime foyers met grote raampartijen die prachtige panorama's bieden over de stad. Het abstracte volume met terugspringende gevels vormt, met zijn 35 meter, een hoogteaccent in de stedenbouwkundige situatie. De door Powerhouse Company ontworpen gevel van baksteen en aluminium wikkelt in horizontale banden met afgeronde hoeken om het gestapelde volume van de bioscoop en vormt zich volledig naar de contouren van de stad. Het metselwerk bevat verschillende patronen en kleuren, geleidelijk overlopend van ruw en donker aan de onderkant van het gebouw tot verfijnd en licht aan de top. De raamopeningen van de foyers in de champagne-kleurige aluminium banden vloeien, met een verlopend perforatiepartroon, naadloos over in het metselwerk.

Powerhouse Company realiseert nieuwe Pathé bioscoop Arnhem

De kleurselectie van donkerrood paars tot lichtbruin is gebaseerd op een studie van Powerhouse Company naar de voorkomende baksteen tinten in het historische centrum van Arnhem. De aluminium banden en 'kroon' sluiten daarentegen aan bij de moderne uitstraling van het nieuwe station van Arnhem dat in november geopend wordt. De gebruikte technieken maken dat de bioscoop opvalt en dragen er tegelijkertijd aan bij dat het gebouw een centraal onderdeel van de stad wordt. De geleidelijke overgang van materiaal, kleur en structuur zorgt voor een gelaagdheid in de gevel en is bepalend voor de allure en luxueuze uitstraling.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo