Pathé Palace wordt weer bioscoopcomplex

  BE   19 januari 2010 Bron: VRT Nieuws
Het Brusselse Pathé Palace krijgt zijn bestemming terug. De beschermde arthousecinema aan de Anspachlaan wordt grondig gerenoveerd. Het Brussels Gewest verleende gisteren de vergunning voor de renovatie en herbestemming van het pand.

Het wordt ook een centrum dat openstaat voor andere activiteiten die met filmkunst te maken hebben. Er komen een restaurant, een bar, een winkel en kantoren. Nieuw is ook dat het gebouw drie toegangen krijgt: een aan de Anspachlaan en twee aan de achterzijde (kant van Sint-Goriksplein).

De 4 filmzalen krijgen een grondige opknapbeurt. De capaciteit wordt omwille van veiligheidsvoorschriften wel gereduceerd van 2.500 tot 1.200 bezoekers.

De plannen voor de renovatie werden voor het eerst gelanceerd in 2006, maar het project liep vertraging op door problemen met vergunningen en de financiering.

De Brusselse minister-president Charles Picqué benadrukt het belang van het initiatief voor de buurt. "Op het vlak van bioscopen is het evident dat wij dat culturele aanbod moeten verbeteren", voegt hij er ook nog aan toe. De renovatie zou eind dit jaar starten, de kosten worden geschat op 5,5 miljoen euro.

Gebouw is beschermd

Pathé Palace is deels een beschermd monument. De voormalige music hall werd al in 1913 verbouwd tot bioscoop. De voorgevel is opgetrokken door Paul Hamesse, een leerling van art-nouveau-architect Paul Hankar. Ook de inrichting van de foyer was van zijn hand.

In de jaren 50 werd het Palace verbouwd en kreeg het een andere bestemming. Onder de naam Kladaradatsch leefde het eind jaren 90 op, maar in 2000 sloot het complex de deuren. De Franse Gemeenschap kocht het gebouw in 2001 en besliste in 2004 om er opnieuw een bioscoop in onder te brengen.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo