Isolatie

Plat dak effectief en tijdbesparend saneren met het omkeerdak

Plat dak effectief en tijdbesparend saneren met het omkeerdak
Platte daken beleven een ware revival. Maar hoe zorgen dat een ouder gebouw met een plat dak ook voldoet aan de moderne energienormen? Dit voorbeeld toont het aan.

Het fraaie architectenhuis, dicht bij de stad en toch midden in het groen, wekte meteen het nodige enthousiasme op. Onmiskenbaar was ook de noodzaak om in te grijpen op het gebied van warmte-isolatie: het huis uit 1965 moest vóór de verhuizing van het gezin over de hele lijn worden gerenoveerd. Eerste aandachtspunt: de efficiënte warmte-isolatie van het plat dak.

Koud dak vervangen

In de originele toestand was het plat dak een massief betonnen plaat met een licht hellende houten constructie als belucht koud dak. De daar vrij circulerende koude lucht voldeed helemaal niet aan de moderne vereisten. Bij dergelijke constructies bieden zich daarom in principe twee oplossingen aan: Sanering tot warm dak, door de voorhanden luchtruimte te voorzien van inblaasisolatie en alle beluchtingsopeningen af te sluiten. Bij deze variant moet echter rekening worden gehouden met l randvoorwaarden, opdat er zich geen condenswater ophoopt. De andere oplossing : nieuwe opbouw van het massief betonnen dak, wat perfect geschikt is als ondergrond voor een omkeerdak.

Gezien de toestand van het bestaande koude dak werd voor de tweede oplossing gekozen: de dakconstructie van houten balken werd compleet afgebroken en vervangen door een toekomstgericht omkeerdak.

Wat een omstandig project leek, bleek in de praktijk vrij eenvoudig. Het Jackodur omkeerdak van Jackon Insulation maakte een snelle en zekere realisering van de dakconstructie mogelijk.

Het 150 vierkante meter grote oppervlak werd gestript en compleet nieuw uitgevoerd . De afwatering werd gerealiseerd met twee dakafvoeren en een noodafvoer via de dakopstand. Ook de dakrand zelf werd compleet nieuw opgebouwd met een houten regelwerk en 120 mm drukvaste isolatie op de betonplaat . Zo ontstond een overgang zonder thermische bruggen van de dakrand tot aan de gevel.

Eenvoudig en snel

Op het massief betonnen dak van 160 mm werd een hoogwaardige tweelaagse polymeerbitumen afdichting aangebracht. Daarna werd 260 mm dikke warmte-isolatie van het type Jackodur KF 300 van geëxtrudeerd polystyrol hardschuim (XPS) geplaatst. Ten slotte volgden het Jackodur dakvlies WA en een 50 mm dikke kiezellaag met een granulometrie 16/32.

Een doorslaggevend voordeel van de renovatie met een omkeerdak: de afdichting wordt dankzij de isolatie met duurzaam, niet-rottend XPS betrouwbaar beschermd tegen weers- en mechanische invloeden. Daardoor wordt de levensduur van de afdichting zomaar verdubbeld. Het resultaat voor de eigenaars? Een nieuw thuis, dat spaarzaam omgaat met energie en tegelijk volop wooncomfort biedt.

Het Jackodur omkeerdak
1. Het architectenhuis is ideaal gelegen, maar het koude dak uit 1965 is dringend toe aan een energetische sanering.

Het Jackodur omkeerdak
2. De hoogwaardige 2-laagse polymeerbitumen afdichting wordt na de renovatie van het koude dak aangebracht op het massief betondak.

Het Jackodur omkeerdak
3. De XPS warmte-isolatie met een dikte van 260 mm staat klaar om te worden geplaatst wat kan gebeuren onafhankelijk van de weersomstandigheden.

Het Jackodur omkeerdak
4. Dankzij de eenlaagse opbouw en losse plaatsing kan het grote dakoppervlak snel worden uitgevoerd met de lichte isolatieplaten.

Het Jackodur omkeerdak
5. Het dampopen WA dakvlies, bovenop de isolatie, werkt stabiliserend en leidt het hemelwater af.

Het Jackodur omkeerdak
6. Als oppervlaktebescherming komt de kiezellaag, die met dakvlies wordt geplaatst op de warmte-isolatie. Deze ballastlaag biedt bovendien bescherming tegen UV-straling en mechanische invloeden.

Het Jackodur omkeerdak
7. Het resultaat is een betrouwbare dakconstructie, die een laagenergieverbruik in de komende jaren garandeert.

Ook interessant