Binnenafwerking

Planken aan de muur hangen? Zo pak je dat aan!

Planken aan de muur hangen? Zo pak je dat aan!
Wil je thuis meer opbergruimte creëren? Overweeg dan ruimte te gebruiken die anders onbenut blijft. Je verwacht het misschien niet, maar de verschillende muren in huis zijn uitermate geschikt om spullen op te bergen. Je kunt namelijk planken aan de muur hangen. Zodra je deze planken bevestigd hebt, kun je er bijvoorbeeld boeken of foto’s op kwijt. Klinkt dit jou als muziek in de oren en wil je zelf planken aan de muur hangen? Wij vertellen je in deze tekst hoe je dit aanpakt.

Denk na over de manier van bevestigen

Wie planken aan de muur wil bevestigen, komt voor een aantal keuzes te staan. Je moet bijvoorbeeld nadenken over de manier waarop je de planken op wilt hangen. Hier zijn vandaag de dag namelijk verschillende bevestigingssystemen voor. Veel mensen gebruiken plankdragers om planken op te hangen. Als je voor dit systeem kiest, hoef je niet bang te zijn dat een plank niet stevig aan de muur hangt.

Het vinden van de juiste plankdragers is geen gemakkelijke opgave. Dit komt vooral doordat er allerlei mogelijkheden zijn op dit gebied. Zo zijn plankdragers verkrijgbaar in verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld voor plankdragers kiezen die je zichtbaar onder een plank bevestigt. Heb je een strak interieur? Dan gaat jouw voorkeur hier mogelijk niet naar uit. Gelukkig kun je planken tegenwoordig ook met ‘onzichtbare’ plankdragers bevestigen. Je verwerkt ze in dat geval in de plank, waardoor het lijkt alsof de plank zweeft.

Koop de juist schroeven

Heb je de plankdragers van jouw voorkeur inmiddels gekocht? Dan ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook schroeven nodig om ze aan de muur te bevestigen. Het is niet verstandig om lukraak een doosje schroeven te kopen. Als je de verkeerde keuze maakt, valt de plank na enige tijd mogelijk van de muur. Dit is uiteraard niet wenselijk. Gebruik daarom altijd lange schroeven om plankdragers te bevestigen. Let ook goed op de schroefkop van de schroeven die je koopt. Schroeven met een bolle schroefkop kun je namelijk niet mooi in de muur verzinken, waardoor ze goed opvallen.

Zorg voor de juiste gereedschappen

Om een plank aan de muur te hangen heb je niet alleen plankdragers en schroeven nodig. Het juiste gereedschap is namelijk ook onmisbaar. Zorg allereerst voor een meetlint of rolmaat om de hoogte te bepalen. Een potlood mag ook niet ontbreken. Hiermee teken je op de muur af waar je moet boren. Je hebt ook een boormachine nodig. Deze gebruik je niet alleen om een gat in de muur te boren, maar ook om de plankdragers op te hangen. Voordat je dit doet, moet je niet vergeten pluggen in de geboorde gaten te drukken. Een waterpas is ook handig. Met behulp van dit gereedschap kun je namelijk bepalen of de plank recht hangt.

Ook interessant