Duurzaam Bouwen

Pellets als alternatieve energieleverancier

Steeds meer Belgen zijn wakker geworden en veranderen nu van energieleverancier. Is het nu ook het moment niet om verder te denken ? Willen we onze energievoorziening in de handen van een andere monopolie-speler leggen ? Of kiezen we voor een andere koers, een andere energiebron ? Pellets vormen het ideale alternatief. Je kan je leverancier telkens opnieuw kiezen en je hoeft geen contracten te tekenen noch op te zeggen. Je hoeft niet te kiezen tussen vaste of variabele contracten.

Sinds de regering besliste om de energieprijzen te bevriezen en Electrabel daar geen rekening mee wenste te houden, zijn er in een zeer korte periode een record aantal klanten op zoek gegaan naar een alternatieve gasleverancier. De keuze is echter een beetje dubbel : men kiest voor dezelfde eindige, fossiele brandstof en men kiest gewoonlijk opnieuw om zich te verbinden met één of andere multinationale energieleverancier. We blijven dus geketend aan de brandstof en aan de “grote spelers”.

Houtpellets zijn in onze regio nog relatief ongekend, maar de interesse in deze nieuwe brandstof neemt elke dag toe. En daar zijn gegronde redenen voor. Houtpellets worden in België geproduceerd van zaagafval uit grote houtzagerijen, beantwoorden aan de strengste normen, zijn hernieuwbaar, zijn CO2-neutraal, verbranden zeer zuiver, brengen lokale tewerkstelling mee en zijn bovendien 25 à 50% goedkoper dan gas (afhankelijk van de leverancier).

In tegenstelling met de gas-, olie- en elektriciteitsprijzen is er geen correlatie met de beurs of geopolitieke situaties. Er zijn geen speculatieve voorraden en geen wisselkoers variaties : de prijs van pellets is vrij stabiel en dit al jaren aan één stuk. Je kan je pelletleverancier bij elke aankoop telkens opnieuw kiezen. Je hoeft geen contracten te tekenen noch op te zeggen bij je leverancier en je hoeft niet te kiezen tussen vast of variabele contracten. Allemaal verplichtingen en moeilijke keuzes die je bij een gasleverancier moet maken en die je op één of andere manier beperken in je vrijheid.

De keuze is dus : zoek je een nieuwe gasleverancier of zoek je een nieuwe, alternatieve brandstof ?

Ook interessant