Peeters wil loonlasten verlagen voor bouwsector

  BE   18 mei 2017 Bron: Bouwunie
Peeters wil loonlasten verlagen voor bouwsector
Foto: CD&V - Kris Peeters
Vice-eerste minister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters zet zijn schouders onder de al lang gevraagde lastenverlaging in de bouw. Om nog concurrentieel te zijn met de buitenlandse bedrijven die de spelregels volgen, is een lastenverlaging nodig van 6 euro per uur. De tewerkstelling in de bouwsector staat op zijn laagste peil ooit. Vandaag stellen de Belgische bouwbedrijven een goede 149.000 arbeiders tewerk. Drie jaar geleden waren dat er nog 165.000. Vijf jaar geleden 174.000.

Als de overheid nog Belgische bouwbedrijven wil die overtuigd zijn van en geloven in de eigen tewerkstelling (lees: eigen werknemers in dienst hebben die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid, ongeacht hun nationaliteit), is het moment aangebroken om hen hierin te steunen. Zonder de levensnoodzakelijke lastenverlaging zullen ook zij die vandaag nog echt willen gaan voor eigen werknemers, geneigd zijn, zelfs verplicht worden, om over te schakelen op buitenlandse tewerkstelling via detachering.

Dankzij eigen tewerkstelling blijven meerwaarde en financiŽle middelen in BelgiŽ behouden. Dit komt zowel de sociale zekerheid als de Belgische economie en eigen financiŽn ten goede. Gedetacheerde werknemers en hun werkgevers draineren de inkomsten die zij in BelgiŽ verdienen naar het buitenland. Dergelijke cashdrain is op lange termijn onhoudbaar en ondermijnt volledig onze sociale zekerheid.

Bouwunie is al jaren vragende partij om de lasten op arbeid in de bouw te verlagen met 6 euro per uur. Het is van belang te weten dat deze lastenverlaging niet gevraagd wordt om de strijd aan te gaan tegen frauderende bedrijven of buitenlandse bedrijven die zich bezondigen aan sociale dumping. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig en heeft de overheid samen met de bouwsector het PEC (Plan Eerlijke Concurrentie) afgesloten.

Bouwunie hoopt tot slot dat vice-eerste minister Peeters, samen met de premier, zal slagen in zijn opzet en zijn coalitiepartners in de regering kan overtuigen van de noodzaak tot het behoud van de binnenlandse tewerkstelling en de vrijwaring van onze sociale zekerheid.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo