Algemeen

De cementindustrie, tussen hoop op herstel en innovatie

De cementindustrie, tussen hoop op herstel en innovatie
Febelcem, de Federatie van de Belgische cementnijverheid, heeft op 9 mei jl. haar Algemene Vergadering gehouden. In tegenstelling tot de vorige jaren zullen, ten gevolge van verplichtingen aangegaan tegenover de Europese Commissie, in 2017 geen statistieken vrijgegeven worden. Ziehier evenwel de meest recente cijfers van de bouwsector.

Een gunstige economische tendens

De cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen tonen aan dat de bouwsector in 2016 een groei kende van 3,6 %. Aangezien de sector van de openbare werken op een laag maar stabiel niveau is gebleven ten opzichte van 2015, ligt de verklaring voor deze stijging in de gebouwensector.

De sector van de woningbouw kende inderdaad een groei met zowat 5 %, met nog altijd een opvallend groot aantal appartementsgebouwen in de grote steden. Volgens de FOD Economie is ook het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen in 2016 toegenomen. De renovatie van woongebouwen kende eveneens een toename met 2,5 %. Voor de cementindustrie zal 2016 dus opnieuw een heel gunstig jaar zijn, evenwel getemperd door het gebrek aan investeringen in de burgerlijke bouwkunde.

Voor 2017 hopen we dat het cementverbruik het niveau van 2016 kan handhaven. De voorspellingen van de Confederatie Bouw gaan in die richting (+ 1,4 % voor de bouwsector in het algemeen). In het gemeenteverkiezingsjaar 2018 zou dat verbruik nog positief kunnen evolueren.

Autosnelwegen in beton: comfortabel, stil en duurzaam dank zij innovaties van Febelcem

België wordt internationaal erkend voor zijn know-how in het domein van autosnelwegen in doorgaand gewapend beton. De nieuw aangelegde wegvakken zijn vandaag geluidsarm, vlak en zeer comfortabel door een juiste keuze van de samenstelling en oppervlakafwerking van het beton.

De cementindustrie, tussen hoop op herstel en innovatie

Kenners weten bovendien dat doorgaand gewapend beton gekenmerkt wordt door fijne toelaatbare scheuren. In dat verband heeft Febelcemeen innovatie voorgesteld die erin bestaat om aan één rand van de betonstrook, alle 120 cm, een korte zaagsnede aan te brengen als scheuraanzet. Deze ideale tussenafstand zorgt voor een optimaal gedrag van de wegverharding wat de betonwegen nog duurzamer maakt dan ze al waren.

Luc Rens, raadgevend ingenieur bij Febelcem, bedacht deze innovatie, die vandaag in België en in het buitenland wordt toegepast. Hij ontving hiervoor een beloning onder de vorm van een innovatiepremie, goedgekeurd en uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Economie.

Ook interessant


Build for Life