Cementtegels: prachtig in je interieur

  BE   7 maart 2017 Bron: Bouw & Wonen
Cementtegels: prachtig in je interieur
Aan het begin van de 20e eeuw waren cementtegels razend populair. Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten werden de tegels verspreid. Ze waren een relatief duur product en vooral geschikt voor de wat rijkere middenklasse. Tegenwoordig zijn antieke cementtegels bezig aan hun comeback: ze worden steeds vaker toegepast in antieke en landelijke interieurs. Vooral in oude boerderijen en antieke grachtenpanden worden de tegels teruggeplaatst of volledig gerestaureerd. Ze zijn namelijk een prachtige toevoeging aan het interieur.

Wat zijn cementtegels?

Cementtegels zijn tegels die onder hoge druk worden geproduceerd. Het basiselement is natuurlijk cement, waarop met marmerpoeder mooie kleuren en patronen worden aangebracht. Cementtegels werden vroeger gezien als een goed alternatief voor keramische tegels, die veel duurder waren. Ze werden heel veel gebruikt in luxe woningen, waarbij ze fungeerden als een soort statussymbool. Ook werden deze motieftegels gebruikt in openbare ruimtes, zoals bibliotheken en universiteiten. Tegenwoordig worden de tegels vaak teruggezien in het toilet, in de gang en in de keuken.

Cementtegels in je interieur

Bij FLOORZ kun je twee soorten cementtegels kopen: nieuwe en antieke cementtegels. Nieuwe cementtegels hebben wel een antieke uitstraling, maar zijn een stuk goedkoper dan echt antieke tegeltjes. Ze zijn ook makkelijker te plaatsen, want ze zijn allemaal gelijk van vorm en dikte. Antieke cementtegels zijn heel bijzonder: ze zijn afkomstig uit gebouwen waar ze soms al meer dan 100 jaar hebben gelegen. Ze zijn zorgvuldig tegel voor tegel verwijderd en schoongemaakt, zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. Cementtegels zijn zo degelijk dat het hergebruik geen enkel probleem is. De antieke tegels brengen heel veel sfeer in de woning en hebben natuurlijk hun eigen verhaal.

Cementtegels: prachtig in je interieur

In welk interieur?

Cementtegels passen niet zomaar in elk interieur. Ze zouden bijvoorbeeld ontzettend uit de toon vallen in een modern of minimalistisch interieur. Cementtegels zijn vooral geschikt voor antieke en landelijke interieurs, maar ook in de retro stijl kunnen ze een prachtige toevoeging zijn. Een bijzonder feitje is dat cementtegels in de jaren í60 ook een tijdlang werden gezien in fabrieken, kantoren en werkhallen. Ze hebben dan vaak een iets minder net afgewerkt uiterlijk en passen uitstekend in de industriŽle woonstijl. Cementtegels zijn dus behoorlijk veelzijdig en passen in verschillende interieurstijlen.

Wil jij graag een antieke of landelijke uitstraling in je huis? Of ben jij dol op retro of industrieel? Dan zijn ouderwetse cementtegels een goede oplossing. Ze geven prachtige patronen en kleuren in je interieur. Vooral echt antieke cementtegels zijn bijzonder, want daar hangt een hele geschiedenis aan vast. Misschien zijn jouw patroontegels wel afkomstig uit de hal van een groot herenhuis. Wie zouden daar gewoond hebben en welke mensen zouden door de eeuwen heen langs deze prachtige tegels gelopen hebben?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo