Vloerbekleding

Gezond tapijt was nog nooit zo mooi

Gezond tapijt was nog nooit zo mooi
Het wordt steeds duidelijker dat een gezond binnenklimaat geen gegeven is. Doordat we meer dan 90% van onze tijd binnen spenderen, is de impact van slechte luchtkwaliteit binnen veel groter dan buiten blijkt uit onderzoek van TNO. Desso, een vooraanstaand merk in innovatieve tapijten van hoge kwaliteit, heeft als missie om binnenluchtkwaliteit te verbeteren en doet dit sinds 2010 met de Desso AirMaster. Dit baanbrekende assortiment wordt nu uitgebreid met een nieuwkomer: Desert AirMaster. Deze tapijttegel combineert de subtiel gelaagde organische designs van de Desert-collectie met alle voordelen voor de gezondheid en luchtkwaliteit van AirMaster met EcoBase-tapijtrug. Desert AirMaster creëert vloeiende patronen op een dynamische vloer en waarborgt tegelijkertijd een beter binnenklimaat.

Natuur op de vloer

De inspiratie voor Desert AirMaster is de natuur, terug te zien in het diffuus marmereffect op de vloer,. Dankzij het willekeurige patroon en het gebruik van twee achtergrondkleuren, is elke tapijttegel verschillend waardoor oneindige designmogelijkheden ontstaan. Desert AirMaster is beschikbaar in een uitgebreid assortiment neutrale kleuren, waaronder beige, bruine en blauwe tinten en drie verschillende grijstinten voor een warme en rustgevende omgeving.

Schone binnenlucht

Recent onderzoek van TNO wijst uit dat baklucht dat vrijkomt tijdens het koken vol zit met fijnstof. Zelfs een goede afzuigkap voorkomt niet dat deze schadelijke microdeeltjes de binnenlucht sterk vervuilen. Desso AirMaster houdt fijnstof vast en voorkomt daardoor dat het door de lucht zweeft en in het lichaam terechtkomt. Wetenschappelijke tests wijzen bovendien uit dat Desso AirMaster acht maal effectiever is in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan vlakke vloeren (PM10) en vier maal effectiever dan standaard tapijtoplossingen (PM10). Belangrijk, want we brengen 90% van onze tijd binnen door.

“Een slecht binnenklimaat vormt niet alleen een gevaar voor de gezondheid van mensen; het kan ook een negatieve impact hebben op productiviteit en beslissingssnelheid en kan het leiden tot toename van verzuim. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) noemt het binnenklimaat zelfs een van de vijf belangrijkste gezondheidsbedreigingen van onze tijd” aldus Roland Jonkhoff, Managing Director bij Desso en Vice President, Carpet (EMEA) bij Tarkett. “Verbetering van het binnenklimaat kan dan ook een direct, positief en tastbaar effect hebben op ziekteverzuim en het kan productiviteit stimuleren”.

Strenge toetsing

De meest recente tests die zijn uitgevoerd door het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI, dat gespecialiseerd is in het analyseren van de luchtkwaliteit van binnen- en buitenklimaat, tonen aan dat Desso AirMaster met EcoBase-tapijtrug ook andere gezondheidsvoordelen heeft. Voor deze specifieke combinatie van producten zijn er extra test uitgevoerd om de prestaties van Desso AirMaster op drie strenge testcriteria te meten:
  • geschiktheid van alle bestanddelen van het tapijt voor mensen met een allergie
  • het vermogen tot binding van fijnstof
  • de mate van uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS)
De nieuwe Desert AirMaster, net als alle andere Desso AirMaster-producten uitgevoerd met een EcoBase-tapijtrug, haalde alle hierboven vermelde criteria en is daardoor het eerste en enige tapijtproduct ter wereld dat het certificaat GUI Gold Plus mag dragen.

Desso Desert AirMaster

Optimale duurzaamheid

Desso blijft zich ons inzetten voor duurzaamheid en als onderdeel van het stappenplan voor Cradle-to-Cradle in 2020, is vanaf nu de gehele Desso AirMaster-collectie uitsluitend verkrijgbaar met EcoBase-tapijtrug. Deze tapijtrug bevat geüpcycled bewerkt calciumcarbonaat (kalk) van lokale drinkwaterbedrijven en de rug is voor 100% herbruikbaar in Desso's eigen productieproces en is ontwikkeld volgens de Cradle-to-Cradle-principes. Verder bevat de tapijttegel ECONYL-garen; 100% geregenereerd nylongaren gemaakt uit hergebruikt afvalmateriaal zoals visnetten en post-consumer tapijtvezels uit Desso’s Refinity-fabriek. De gehele Desso AirMaster-collectie heeft een Cradle-to-Cradle Silver-certificaat. Ludwig Cammaert, Design & Technical Development Director voor Desso: “We hebben de Desert AirMaster ontworpen vanwege het groeiende besef dat een gezonde werkomgeving het welzijn van personeel verbetert. Het AirMaster-assortiment geeft architecten en ontwerpers de mogelijkheid bewustzijn, functionaliteit en creatief design samen te brengen.

Desert AirMaster is een aanwinst voor het Desso AirMaster-assortiment, dat verder bestaat uit AirMaster Classic, AirMaster Sphere, AirMaster Elements en AirMaster Blend. Desert AirMaster geeft ook de mogelijkheid om Desso SoundMaster (Lite) toe te voegen, een speciale tapijtrug die het akoestisch comfort verbetert.

Ook interessant