Nieuwbouw

Bekisting staat altijd waterpas door de innovatieve Concrete Stop

Bekisting staat altijd waterpas door de innovatieve Concrete Stop
Willemen Groep introduceert de Concrete Stop, een oplossing voor het vlot en kwalitatief afdichten van bekistingen. De Concrete Stop werd bedacht door senior werfleider Chris Van Boven van Willemen Groep. “Op bouwwerven beschik je niet altijd over een effen ondergrond. Wanneer je daar een kist op zet, merk je dat die nooit helemaal waterpas staat. Om de kist recht te krijgen, worden er wiggen onder geplaatst. Maar daarmee creëer je holtes onder je bekisting, die vervolgens moeten worden opgespoten met pur. Niet ideaal, want bij overmatig gebruik van pur ontstaan er lekken in de bekisting.”

Bij regenweer vinden water en slijk via de onderkant van de bekisting een weg naar de wand. En ook grindnesten zijn een veelvoorkomend probleem na het bekisten. Die ontstaan wanneer het mengsel van cement, zand, water en grind in de constructie wordt gegoten. Zo ontstaat er druk in de kist, waardoor het water begint te zakken en onder de bekisting wegloopt. Het resultaat is vaak een lelijke wand en bovendien is het herstellen van grindnesten tijdrovend en duur.

Daarom is voorkomen beter dan genezen en dat is precies wat de Concrete Stop doet. “Het concept is heel eenvoudig. Je legt de Concrete Stop op de grond, met de rubbers naar onder gericht. Vervolgens plaats je de bekisting op de plank. Op die manier komt er druk te staan op de waterdarmen en past de rubber zich aan aan de ondergrond. Je kist staat nu waterpas, zonder dat je pur moet gebruiken. Verder kan er, door de plank op de bodem, ook geen slijk of regenwater je kist binnendringen. Je kan dus je projecten eenvoudiger afwerken zonder dat er herstellingswerken aan te pas hoeven te komen”, legt Chris uit.

Chris Van Boven met zijn Concrete Stop
Chris Van Boven met zijn Concrete Stop

Innovatiewedstrijden

De Concrete Stop werd door Chris bedacht in het kader van de innovatiewedstrijden die Willemen Groep voor al haar medewerkers organiseert. “We doen dit omdat we beseffen dat innovatie de echte sleutel tot succes is”, zegt CEO Tom Willemen. “Met deze wedstrijden willen we iedereen motiveren en sensibiliseren om na te denken over hoe we de efficiëntie kunnen verhogen en kunnen blijven groeien als onderneming. De meeste uitvindingen en innovaties ontstaan immers op de werkvloer.”

Sinds de start van de innovatiewedstrijden in 2012 werden maar liefst 282 voorstellen ingediend door 298 collega’s. 70 collega’s zagen hun idee beloond met een premie of een prijs. Tom Willemen: “Met een innovatiepremie die kan oplopen tot 3.000 euro netto, willen we onze medewerkers belonen die met concrete en uitvoerbare voorstellen komen. Let wel, de innovatie mag niet gebeuren ten koste van andere aspecten zoals kwaliteit, veiligheid, milieu of andere van onze essentiële waarden. Kortom, het project moet passen in de context van duurzaam ondernemen. De Concrete Stop is daar een perfect voorbeeld van.”

Chris Van Boven met zijn Concrete Stop
Chris Van Boven met zijn Concrete Stop

Ook interessant