Duurzaam Bouwen

Passiefhuis houdt het hoofd koel

Villabouw Bostoen NV biedt met het gecertificeerde passiefhuis een alternatief aan tijdens de huidige hittegolf. In een passiefhuis heerst immers constant een aangenaam binnenklimaat, zonder bijkomende airconditioning. Dankzij een optimale wisselwerking tussen ventilatie, isolatie en passieve koeling is een aangename temperatuur gegarandeerd. De feitelijke afkoeling gebeurt via een grondsonde en maakt dat het in de woning momenteel 8 tot 10° koeler is dan buiten. Een passiefhuis is dus niet alleen een prettige woning tijdens de warme zomermaanden maar ook een milieuvriendelijke en energiezuinige manier van leven.

Een passiefhuis is een woning zonder centrale verwarming of airconditioning, waarvan het binnenklimaat zichzelf in stand houdt met zonnewarmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij de optimale wisselwerking tussen isolatie en ventilatie heerst er in een passiefhuis altijd een aangename temperatuur. De belangrijkste warmtebron voor een passiefhuis is de zon. De zonnestralen die binnenvallen, worden optimaal opgevangen. Die warmte wordt vastgehouden door onder andere driedubbele beglazing en absolute luchtdichtheid van kieren en spleten.

Toch wordt het in een passiefhuis niet te warm. De grondsonde zorgt voor de eigenlijke afkoeling van de woning, via het grondwater, dat altijd een temperatuur heeft van 12°. De effectieve afkoeling van de woning bedraagt 8 tot 10° ten opzichte van de buitentemperatuur. Die koelte wordt vastgehouden. Een passiefhuis is immers beduidend beter geïsoleerd dan een normale woning. Zo is de vloer- en muurisolatie tot bijna vijf keer dikker dan die van een standaard nieuwbouw (24cm vs 5cm voor de vloeren en 18cm vs 5cm voor de muren). Onder het dak van een passiefhuis ligt minstens 36cm isolatie. Bovendien wordt het leefklimaat van een passiefhuis gegarandeerd door een moderne ventilatie met warmterecuperatie. Deze zogenaamde balansventilatie creëert een evenwicht tussen de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht.
In een passiefhuis is het altijd aangenaam leven, ongeacht het tijdstip van de dag of het seizoen.

In de winter niet te koud, in de zomer niet te warm; een passiefhuis garandeert een prettig leefklimaat het hele jaar door.

Ondanks een minimale bijverwarming tijdens de winter en dankzij de overbodigheid van airconditioning, betekent wonen in een passiefhuis een besparing tot 90% op de verwarmingsfactuur. Kiezen voor passief is dus een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing.

Link: www.bostoen.be.