Nieuwbouw

Parlementsgebouw Duitstalige Belgen opgeleverd

In Eupen is het parlementsgebouw van de Duitstalige Belgen opgeleverd. Naar ontwerp van Atelier Kempe Thill is een oud sanatoriumgebouw gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe parlementszaal. Laatstgenoemde volume is opgenomen in de ‘plint’ van het oude gebouw. Omdat de nieuwbouw het beeld van het bestaande bouwwerk niet mocht verstoren, is het ingebed in de heuvel en begroeid met sedum. Er is gekozen voor een zachte (kleur)overgang van het landschap naar het sanatoriumgebouw, van het grasgroen uit de tuin via het grijs van de pleinbestrating naar de witte bepleisterde gevel.

Een hardere, letterlijke verbinding tussen de oudbouw, de uitbreiding en de tuin wordt gevormd door een nieuwe trappartij. Deze trap sluit aan op de symmetrische as van het gebouw en vervangt een deel van de oorspronkelijk geplande plint.

De nieuwbouw zou aanvankelijk onder het gehele sanatoriumgebouw doorlopen, maar dit plan werd geschrapt omdat het te duur bleek. Van het volume waarmee in 2008 de prijsvraag werd gewonnen bleef in het uiteindelijke ontwerp een kwart over. Het bouwdeel is via een onder het plein gesitueerde foyer met de oudbouw verbonden.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant