Architectuur

Achtergael en Atelier Kempe Thill herontwikkelt militair terrein

Een projectteam met onder andere Achtergael Architecten en het Nederlandse Atelier Kempe Thill heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de herontwikkeling van een voormalig militair terrein in Sint-Truiden. In het ontwerpplan staat de aanleg van een park centraal. Het voormalig militair terrein Rochendaal wordt herontwikkeld tot een woon- en parkgebied met een kasteel en vijvers. Het ongeveer 25 meter hectare omvattend terrein heeft een gevarieerd karakter met onder andere agrarische landschappen, bos en een vallei. Deze kenmerken zullen in het ontwerp worden versterkt door ze beter leesbaar te maken. Het nieuwe park koppelt een overstromingsgebied aan de huidige kasteeltuin.

Op het terrein komen ongeveer 250 woningen met een grote diversiteit; woningen voor 55-plussers, aangepaste woningen voor bejaarden, co-housing en woningen voor starters en jonge gezinnen.

De militaire structuur vormt de basis van de nieuwe ontwikkelingen. Op de oude loodsenstructuur worden compacte clusters ontworpen. Bestaande paden, wegen en grachten kaderen de clusters in.

Het plan is zeer flexibel en kan gefaseerd worden uitgevoerd. De loodsen worden geleidelijk aan vervangen door nieuwe gebouwen. Fragmenten van de bestaande bebouwing kunnen (tijdelijk) behouden blijven om het karakter van het terrein te versterken en tevens op sloopkosten te besparen. Eventueel is restauratie van de bestaande gebouwen mogelijk, zegt Atelier Kempe Thill.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant