Vastgoed

PPS Sociale Woningbouw mislukt

De Privaat-publieke samenwerking (PPS) voor het realiseren van sociale woningen dat in 2001 werd gelanceerd, is uitgedraaid op een flinke ontgoocheling. Dat blijkt uit de cijfers van Minister van Wonen Freya Van den Bossche. In antwoord op een vraag van Veerle Heeren kondigde de minister aan dat deze PPS stopgezet wordt. Veerle Heeren vraagt de private sector evenwel om volop mee te blijven investeren in de betaalbaarheid van het wonen. Het huidige Grond- en pandenbeleid biedt immers veel voordelen.

De in 2001 met veel enthousiasme op gang gebrachte PPS-formule (het zogenaamde PPS-Garantiefonds) voor het realiseren van bijkomende sociale woningen is uitgedraaid op een flinke ontgoocheling. Dat blijkt na een vraag van Veerle Heeren vandaag aan minister Freya Van den Bossche.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om 1000 sociale huurwoningen te bouwen . Dat zou 25 miljoen euro kosten. Vandaag blijkt dat er maar 208 sociale huurwoningen kunnen gebouwd worden voor 27 miljoen euro.
Conclusie van het hele verhaal is dat de PPS in de sociale woningbouw véél te duur was, de woningen niet goedkoper zijn (integendeel), er niet sneller gebouwd kon worden dan in klassieke sociale woningbouw, het initiatief niet voor herhaling vatbaar is , en bovendien nefast voor de Vlaamse schatkist.

Minister Van den Bossche liet vanmorgen in de Commissie Wonen van het Vlaams Parlement weten geen vervolg te willen geven aan dit mislukte PPS-verhaal.

Veerle Heeren roept de private sector evenwel op om zich volop te blijven inschakelen in de doelstellingen van het huidige grond- en pandenbeleid , en al zijn expertise aan te wenden om – in samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappijen – bijkomende sociale woningen te realiseren.

De inbreng van de private sector is immers essentieel om de doelstellingen uit het grond- en pandendecreet te halen.

De private sector kan investeren in sociale woningbouw en daarbij voor de sociale koopwoningen genieten van een gunstig BTW-regime (6%),verlaagde registratierechten bij de aankoop van gronden en een beroep doen op infrastructuursubsidies. Bovendien krijgt de sector de garantie dat de gebouwde sociale huurwoningen worden overgenomen door de sociale bouwmaatschappijen of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
Op die manier slagen private en publieke sector er SAMEN in om tegen 2020 37.000 sociale huurwoningen te gaan bouwen voor 7 miljard euro en daarnaast ook nog eens 21.000 sociale koopwoningen.