Architectuur

Oude steenfabriek als natuurrustplaats

Een team met de jonge ontwerpers Sem Holweg, Pebbles Ammerlaan en Gideon Peele heeft de prijsvraag Ruimte voor Ruimdenkers gewonnen. De drie stellen voor om de voormalige steenfabriek en het omringende terrein in buurtschap Fortmond (Overijssel) te transformeren tot een ‘natuurrustplaats’. De monumentale gebouwen kunnen worden gebruikt als moderne tombes, columbaria of afscheidsruimtes, terwijl het omringende terrein wordt ingericht als begraafplaats en strooiweide. Ook de IJssel wordt in het plan benut. Zo bedachten de ontwerpers een alternatieve rouwstoet over het water, waarmee de plek ook bereikbaar wordt vanuit Deventer en Zwolle.

De monumentale uitstraling en sacrale binnenruimtes van de gebouwen in combinatie met het stille natuurgebied rondom, maken de locatie volgens de ontwerpers uitstekend geschikt voor een functie als laatste rustplaats. Het heeft bovendien een geheel eigen karakter, terwijl de meeste begraafplaatsen (in de woorden van het winnend team) ‘niet van elkaar te onderscheiden zijn’.

“De Rijksmonumenten - oude bakstenen steenovens en een prachtige schoorsteen - en het natuurgebied kunnen met minimale aanpassingen deze nieuwe functie krijgen, waarmee de natuur- en cultuurwaarden worden versterkt en de eigenaar bovendien inkomsten kan halen uit het gebied dat tot nog toe alleen maar geld kostte”, aldus de ontwerpers.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant