Nieuwbouw

Otoplastieken: wat zijn het en waarom zijn ze handig voor de bouw?

Otoplastieken: wat zijn het en waarom zijn ze handig voor de bouw?
Als werknemer in de bouw komt het regelmatig voor dat je in hard lawaai staat te werken. Al het geluid dat hierbij harder is dan 80 decibel is schadelijk voor het gehoor.

Daarom staan er in de Arbowet een aantal regels waaraan een bouwplaats moet voldoen op het gebied van lawaai. Zo moeten werknemers bij geluiden van 85 decibel of meer verplicht gehoorbescherming dragen. Dat kan met behulp van zogeheten otoplastieken.

Wat zijn otoplastieken precies?

De kans is aanwezig dat het woord otoplastieken je niet zoveel zegt. Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die perfect aansluiten op de samenstelling van je oor. Er zijn verschillende soorten otoplastieken te koop, waaronder voor slapen, voor bescherming bij concerten en dus ook voor de bouw. Het grote verschil tussen otoplastieken en 'normale' op maat gemaakte oordoppen is dat comfort hoog in het vaandel staat bij otoplastieken.

Iedere oordop wordt tot in detail op maat gemaakt waarbij de otoplastieken zo precies in je oor passen dat je er totaal geen last van hebt. Normaal gesproken kun je oordoppen op een bepaald punt gaan voelen; helemaal wanneer je ze voor een langere tijd achter elkaar draagt. Bij otoplastieken is dat dus niet het geval; ze voelen als het ware aan als een tweede huid waardoor je ze gerust een paar uur achter elkaar kunt dragen.

Otoplastieken als veilige optie voor oordoppen in de bouw

Een ander groot voordeel van otoplastieken in de bouw is dat ze het geluid van al dat hakken, zagen en drillen voldoende dempen zonder dat je helemaal niks meer hoort. Dat zien we nog wel eens bij andere soorten gehoorbescherming voor de bouwbranche. Daar wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van speciale oorkappen die alle geluiden dempen, dus ook het geluid van een collega die je bijvoorbeeld wil waarschuwen voor gevaar op de werkvloer. Dat maakt oorkleppen buitengewoon gevaarlijk.

Daarnaast heb je nog de keuze uit verschillende soorten universele oordoppen, iets waar óók veel bedrijven voor gaan. Dat zijn oordoppen die het geluid dempen en die in ieder oor zouden moeten passen, want ze zijn universeel. Dat klopt al niet, want niet ieder oor is hetzelfde. Daarbij ga je dergelijke oordoppen na een tijdje dragen voelen, omdat ze niet op maat gemaakt zijn. Alleen daarom al zijn otoplastieken de ideale en vooral de meest veilige keuze voor in de bouw. Daar kunnen we het aantal ongevallen in de bouw hopelijk mee verminderen.

Hoe worden otoplastieken precies gemaakt?

Nu vraag je je misschien af hoe zulke speciale oordoppen worden gemaakt. Heel simpel: met behulp van een speciale 3D-techniek. Daarmee wordt de maat en de vorm van je oor bepaald, waarna het systeem maar liefst ongeveer 46 handelingen moet uitvoeren om de otoplastieken op maat te maken. Hierbij heb je de keuze uit harde en zachte otoplastieken. Voor werk in de bouw waarbij je regelmatig vieze handen hebt, zijn harde otoplastieken aan te raden omdat een dergelijk hard oppervlakte minder vuil vasthoudt.

Tot slot moet je weten dat je oren je hele leven lang blijven groeien. Dat betekent dat de vorm van je oor ook verandert en dat je dus na verloop van tijd nieuwe oordoppen op maat nodig hebt. Gemiddeld gaan otoplastieken vier tot vijf jaar mee en heb je daarna dus weer een nieuw paar nodig. Dat klinkt misschien snel, maar vergeet niet dat otoplastieken van alle soorten gehoorbescherming het beste je oren kunnen beschermen tegen de herrie in de bouw.

Ook interessant