Nieuwbouw

Alles over valbeveiliging op de bouw

Alles over valbeveiliging op de bouw
Werken op grote hoogte brengt risico’s met zich mee. Veel bedrijfsongevallen worden veroorzaakt door vallen van grote hoogte. Dit soort ongevallen kan voor blijvend letsel zorgen en in sommige gevallen voor een dodelijke afloop. Werk je boven 2,5 meter dan ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor adequate valbeveiliging. In dit artikel lees je alles over valbeveiliging.

Soorten valbeveiliging

Om ervoor te zorgen dat je beschermt kunt werken zijn er twee soorten valbescherming. Persoonlijke valbescherming en valbescherming die wordt geregeld door je werkgever. Hierbij kun je denken aan valnetten en steigers. Met persoonlijke valbeveiliging worden helmen en beschermende kleding bedoeld.

Persoonlijke valbeveiliging

Een goede valhelm en veiligheidsgordels zijn essentieel om veilig te kunnen werken op grote hoogte. Persoonlijke bescherming moet voldoen aan de wetgeving. De meest gebruikte persoonlijke valbeveiliging vind je hieronder:

Veiligheidshelm

Een veiligheids is op de meeste bouwplaatsen verplicht. Het belangrijkste bij een veiligheidshelm is dat deze comfortabel zit en je goed kan beschermen tegen vallen. Hoe beter een helm zit hoe kleiner de kans is dat werknemers hem afzetten tijdens het werk. Een veiligheidshelm moet gemaakt zijn van lichtgewicht metaal zodat deze een klap kan opvangen zonder kapot te gaan.

Mobiele valbeveiliging

Dit zijn vrijstaande systemen die makkelijk op het dak kunnen worden geïnstalleerd zonder het dak te beschadigen. Het zijn ankers waaraan medewerkers zichzelf met een kabel kunnen vastkoppelen. Mobiele valbeveiliging is licht en daarom draagbaar. Het systeem kan overal op het dak worden geplaatst.

Collectieve valbeveiliging

Werk je op grote hoogte dan past de werkgever de werkplek zo aan dat deze veilig is om te werken. Dat kan door het het aanbrengen van valnetten of randbeveiliging.

Valnetten

Valnetten worden rondom de bouwlocatie geplaatst als werknemers hoger dan 2,5 meter moeten werken. Valt iemand naar beneden dan zijn dan worden ze opgevangen door valnetten. Hierdoor kan een bedrijfsongeval worden voorkomen.

Randbeveiliging

Een tijdelijk hekwerk is een veelgebruikte vorm van randbeveiliging. Hiermee wordt voorkomen dat werknemer over de rand vallen bij werkzaamheden aan daken. Deze beveiliging kan zowel op platte als op schuine daken worden gemonteerd.

Loopbruggen

Om op grote hoogte makkelijk andere plekken te kunnen bereiken worden er loopbruggen gemaakt. Het is hierbij belangrijk dat de loopbruggen van een lichtgewicht materiaal zoals aluminium zijn gemaakt. De bediening van een loopbrug gebeurt meestal elektrisch.

Kooiladders

Een gevelladder wordt gebruikt om de verschillende niveaus van het dak te kunnen bereiken. De gevelladders worden voorzien van een aluminium kooi. Hierdoor kan een val worden voorkomen.

Kwaliteitsnormen

Systemen op het gebied van valbeveiliging moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Daarnaast is het belangrijk dat veiligheidssystemen op een juiste manier worden toegepast. Daarom is de juiste instructie en opleiding erg belangrijk. adviezen met betrekking tot valbeveiliging moeten goed worden opgevolgd. Valbeveiliging is niet alleen iets voor de werkgever, ook de werknemers dragen hierin een verantwoordelijkheid.

Installeren van valbeveiliging

De meeste valbeveiliging is van tijdelijke aard, zolang als dat de werkzaamheden op grote hoogte duren. Voor het juist installeren van valbeveiliging heb je in veel gevallen een specialist nodig. Andere valbeveiliging zoals mobiele valbeveiliging en persoonlijke veiligheidsmiddelen kun je zelf aanschaffen.

Ook interessant