Verbouwen

Het belang van dak beveiliging

Het belang van dak beveiliging
Werken op grote hoogte brengt een aanzienlijk risico op ernstige ongevallen met zich mee. Het spreekt voor zich dat als je struikelt over je materiaal op de begane grond of je struikelt over je materiaal terwijl je op het dak werkt, dat een heel groot verschil maakt. Op de begane grond kan je meteen verder werken nadat je klaar bent met lachen over je eigen onhandigheid. Als je op grote hoogte dezelfde kleine onhandigheid tegenkomt, kan dit zeer zware gevolgen hebben. Het letsel dat opgelopen kan worden, is vaak permanent of het kan zelfs een dodelijke afloop hebben.

Oorzaak

Welk zijn de meeste oorzaken van ongevallen op grote hoogte? De belangrijkste oorzaak voor vallen van een hoogte is een misstap of een verkeerde of ondoordachte beweging waarbij men het evenwicht verliest. Ook het verkeerd plaatsen van een ladder is een veel voorkomende oorzaak van een val.

Beter voorkomen dan genezen

De meest ernstige letsels ontstaan door een val van grote hoogte. Daarom kijken we hoe we dat best kunnen voorkomen. Een verlies van evenwicht hoeft niet noodzakelijk het gevolg te hebben dat men helemaal naar beneden dondert. Zo leren we van Eyecatcher bv, specialist in het beveiligen van daken, dat er verschillende mogelijkheden zijn om de dankrand te beveiligen. Zo kan men bijvoorbeeld voldoende relingen aanbrengen, waardoor iemand die zich misstapt, nog opgevangen wordt door de reling. Ook voor het opvangen van materiaal dat per ongeluk valt, kan men best een randbeveiliging voorzien. Zo worden personen op de grond beschermd van zaken die van grote hoogte naar beneden komen. Ook ankerpunten kunnen best voldoende voorzien worden, zodat de werknemers zich kunnen vastklikken om een grote val te voorkomen.

Advies

Het is aangewezen om regelmatig te (laten) bekijken of er voldoende technische maatregelen genomen zijn om de veiligheid van de werklui te garanderen. Voorbeelden van vragen die hierbij van belang zijn; Is er voldoende dakrandbeveiliging of valbeveiliging aanwezig? Worden ze voldoende gebruikt? Zijn ze nog in goede staat? Het is zaak om dit jaarlijks te laten controleren, zodat er geen vals gevoel van veiligheid ontstaat. Tenslotte is het ook belangrijk dat de mensen een goede opleiding volgen voor het gebruik van de valbeveiliging. Daarbij moet ook toezicht gehouden worden op het juiste gebruik en controle van de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ook interessant