Beveiliging

Waarom is veiligheid in de bouwsector van groot belang

Waarom is veiligheid in de bouwsector van groot belang
In de bouwsector heeft veiligheid hoge prioriteit. Dit heeft te maken met de vele ongelukken die jaarlijks in de bouwsector gebeuren. Het is belangrijk dat het aantal ongelukken met de jaren steeds minder wordt. Het doel is dan ook om de bouwsector te kunnen labelen als veilige werkomgeving. Om de bouwsector veilig te maken, worden er al vele stappen ondernomen dit te bereiken. Zo worden er onder andere veiligheidsmaatregelingen getroffen en worden bedrijfsprocessen zorgvuldig gemonitord. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar de mate waarin de ongevallencijfers in de bouwsector zich ontwikkeld. Dit is essentieel om erachter te komen welke gebieden in de bouwsector de meeste verandering nodig heeft. Zo spelen kledingvoorschriften, zoals het dragen van werkbroeken, een belangrijke rol. In dit artikel lees je meer over veiligheid in de bouwsector.

Veiligheid draag je

Er bestaan speciale werkkleding voor verschillende sectoren om men te beschermen tegen bepaalde risico’s die het vak met zich mee brengt. In de bouwsector kunnen werknemers verschillende gevaren tegenkomen. Dit zijn gevaren die je niet zo gauw zult zien aankomen, namelijk: hitte, kou, uv-straling, gevaarlijke stoffen en vloeistof en ziekteverwekkers. Werkkleding, zoals werkjassen, hebben daarom ook als functie je hiertegen te beschermen. Beschermende kleding dragen, is vaak niet genoeg je tegen de gevaren in het vak te beschermen. Echter, wordt dit wel gezien als een belangrijke basis. Naast de kledingvoorschriften, is het gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen ook essentieel in de bouwsector. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bijvoorbeeld speciale maskers waarmee het inademen van gevaarlijke lucht wordt voorkomen en veiligheidslijnen voor wanneer je op hoge vlaktes werkt.

Waar moet je op letten?

Het dragen van werkkleding hoeft niet lastig te zijn. Wel moet er worden gelet op een aantal vereisten waar werkkleding zich aan moet voldoen en de manier hoe ermee wordt omgegaan. Het is belangrijk dat de beschermende kleding op de maat van de drager is gemaakt en ventilerend is. Daarnaast moet de kleding die je draagt altijd schoon zijn. Dit is zeer belangrijk voor wanneer je met chemische stoffen werkt. Natuurlijk is de manier van schoonmaken van de kleding afhankelijk van de instructies van de fabrikant.

Kortom, veiligheid in de bouwsector heeft hoge prioriteit. Het dragen van beschermende kleding en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen wordt gezien als belangrijke basis om jezelf te beschermen tegen gevaren. De werkkleding moet voldoen aan een aantal eisen. Daarnaast moet het ook goed onderhouden worden, zodat ze schoon blijven.

Ook interessant