Verbouwen

Schoenen voor mijn verbouwing: wat betekenen de veiligheidsklassen?

Schoenen voor mijn verbouwing: wat betekenen de veiligheidsklassen?
Als je gaat verbouwen doe je dat maar beter veilig. Zo maak je bijvoorbeeld een keuze tussen een korte werkbroek of een lange werkbroek, terwijl je hetzelfde ook voor de andere werkkleding doet. Wat de veiligheidsschoenen betreft, is de keuze vaak veel uitgebreider dan doe-het-zelvers denken. Natuurlijk weten ze dat er een verschil is tussen veiligheidssandalen en veiligheidswerkschoenen, maar ook onderling kunnen veiligheidsschoenen al eens verschillen. De verschillende veiligheidsklassen maken het een en ander duidelijk. Wij leggen uit wat ze betekenen.

Norm EN ISO 20345:2011

Werksandalen en veiligheidsschoenen kunnen bijvoorbeeld snijbestendig zijn, maar dat maakt de zool nog niet hittebestendig. Hierdoor zijn ze niet automatisch voor alle toepassingen geschikt. Vroeger was de keuze dan ook niet altijd even eenvoudig, maar daar bracht de norm EN ISO 20345:2011 verandering in. Op basis van deze norm geven fabrikanten steeds de classificatie aan en kan je eenvoudiger verschillende veiligheidsschoenen met elkaar vergelijken. Ook verkopers geven dergelijke normen steeds aan.

Bij engelbert strauss, een postorderbedrijf voor werkkledij als aangepaste t-shirts en werkshorts hebben ze zelfs een tool ontwikkeld om eenvoudig veiligheidsschoenen te vinden die bij het veiligheidsniveau passen. Bovendien hebben ze er alle veiligheidsniveaus van een woordje uitleg voorzien. Bekijk zeker even de veiligheidswerkschoenen van engelbert strauss.

Veiligheidsklassen van veiligheidswerkschoenen

Binnen de norm EN ISO 20345:2011 zijn er zeven verschillende veiligheidsklassen. SB is de laagste veiligheidsklasse en biedt enkel antislipbescherming in combinatie met een veiligheidsneus. Een open hiel is hier perfect mogelijk. Nadien volgen de klassen S1 en S1P. Deze gaan verder dan de SB-veiligheidsklasse en hebben altijd een gesloten hiel, zijn brandstofbestendig, antistatisch en energie-absorberend. Kenmerkend aan S1P is dat het daarenboven ook een ondoordringbare zool heeft, net zoals bij de S3- en S5-veiligheidswerkschoenen.

De S2-veiligheidsschoenen zijn vergelijkbaar met de S1-veiligheidsschoenen, behalve dat ze gedurende minimaal 80 minuten geen water doorlaten. De S3-veiligheidsschoenen hebben daarenboven een profielzool en hebben net zoals de S1P-veiligheidsschoenen een ondoordringbare zool. De S2-veiligheidsschoenen zijn vergelijkbaar met de S4-veiligheidsschoenen terwijl we van de S3-veiligheidsschoenen en de S5-veiligheidsschoenen hetzelfde kunnen zeggen. Het enige verschil is dat de S3- en S5-veiligheidsschoenen daarenboven van rubber of kunststof zijn gemaakt.

Voor verbouwingen zijn S3- of S5-veiligheidsschoenen meestal de juiste keuze. Als je twijfelt kan je ook altijd de keuzeboom van de Nederlandse Normcommissie Voet- en Beenbescherming gebruiken.

Betekenis van andere gegevens

Het kan inderdaad zo zijn dat je naast deze S-klassen ook O-klassen terugvindt. In dat geval gaat het niet om veiligheidsschoenen maar om beroepsschoenen. Deze schoenen worden volgens de norm EN ISO 20347:2012 geclassificeerd. Dergelijke beroepsschoenen hebben nooit een veiligheidsneus, een ondoordringbare zool of een brandbestendige zool. Het gaat dan vooral om luchtige en comfortabele werkschoenen en werklaarzen die toch aan een aantal veiligheidseisen moeten voldoen. Bij verbouwingen kies je beter niet voor een schoen zonder veiligheidsneus.

Bovenstaande classificaties leggen bovendien minimumvereisten op, maar sommige fabrikanten gaan veel verder. Daarom vind je vaak ook andere keurmerken en gegevens terug, bijvoorbeeld over de koude- of warmte-isolatie of de ergonomische eigenschappen. Voor de klassieke hobbyklusser die hier en daar een beetje verbouwt zijn ze minder relevant. Indien nodig kan je wel even kijken of de veiligheidsschoenen aan de norm ÖNorm Z 1259 voldoen, wat ze geschikt maakt voor orthopedische inlegzolen.

Ook interessant